ثبت شرکت در ایران

ثبت شرکت در ایران | راهنمای جامع مدارک، شرایط و هزینه

برای شروع فعالیت تجاری به صورت گروهی شما به یک شرکت نیاز دارید که می‌توانید یکی از رایج‌ترین شرکت‌های تجاری در ایران یعنی سهامی خاص و با مسئولیت محدود را به ثبت برسانید. این شرکت‌ها برای فعالیت در موضوعات مختلفی مناسب هستند و دامنه فعالیت شما را گسترده‌تر می‌کنند. ضمن

ثبت شرکت در ایران این امکان را برای شما به‌عنوان موسسین شرکت فراهم می‌کند که بتوانید به‌صورت قانونی فعالیت تجاری خود را پیش ببرید. شرکت‌های تجاری انواع مختلفی دارند که رایج‌ترین آن‌ها شرکت سهامی و با مسئولیت محدود هستند و برای موضوعات مختلفی می‌توانید آن‌ها را به ثبت برسانید. ثبت شرکت مزایای زیادی برای شرکا دارد که از جمله آن می‌توان به امکان شرکت در مزایده و مناقصه، افتتاح حساب بانکی به نام شرکت و دریافت تسهیلات و غیره اشاره کرد. اما برای تاسیس شرکت باید چکار کرد؟ مدارک، مراحل و هزینه ثبت شرکت چیست؟ در این مقاله به‌طور کامل شما را با انواع شرکت‌های تجاری، فرآیند ثبت و راهنمای ثبت اینترنتی، هزینه ثبت شرکت در ایران، قوانین آن و اقداماتی که پس از ثبت باید انجام دهید آشنا خواهیم کرد.

انواع ثبت شرکت در ایران

شرکت‌ بنا به انواع شرکت‌های تجاری معرفی شده در قانون ثبت می‌شود. این شرکت‌ها به هفت نوع تقسیم می‌شوند که عبارت است از:

  • شرکت سهامی
  • شرکت با مسئولیت محدود
  • شرکت تضامنی
  • شرکت تعاونی
  • شرکت نسبی
  • شرکت مختلط سهامی
  • مختلط غیرسهامی

در کنار شرکت‌های تجاری، موسسات غیرتجاری برای فعالیت‌های اقتصادی که جنبه غیرتجاری دارند مثل آموزشگاه یا خدمات حقوقی، روانشناسی، حسابداری و غیره به ثبت می‌رسند. این موسسات نیز دو نوع هستند که می‌توان آن‌ها را این گونه معرفی کرد:

  • موسسه غیر تجاری انتفاعی
  • موسسه غیرتجاری غیرانتفاعی

سوالی که در اینجا ممکن است برای شما ایجاد شود این است که ملاک تقسیم‌بندی شرکت‌های تجاری چیست؟ و ثبت شرکت در تهران و شهرهای مختلف بر چه اساسی انجام می‌شود؟ در پاسخ به این سوال باید گفت بر اساس میزان مسئولیت شرکا، نحوه اداره شرکت، نحوه فعالیت شرکت، نحوه انحلال شرکت و غیره، به انواع مشخصی تقسیم می‌شوند که رایج‌ترین شرکت‌های ثبت شده در ایران از نوع سهامی خاص و با مسئولیت محدود برای فعالیت‌های تجاری و موسسات برای فعالیت‌های غیرتجاری هستند که در ادامه با آن‌ها آشنا خواهید شد.

انواع شرکت‌ها در ایران از نظر موضوع فعالیت

در یک تقسیم‌بندی دیگر می‌توان شرکت‌های تجاری را از نظر موضوع فعالیت در دو دسته زیر معرفی کرد:

  • موضوعات نیازمند اخذ مجوز
  • موضوعات بدون نیاز به مجوز

با این توضیح که شرکت‌های مختلف پس از انتخاب حوزه فعالیت خود باید بررسی کنند که برای ثبت شرکت در اصفهان، شیراز، مشهد و سایر شهرها و شروع فعالیت نیاز به اخذ مجوز از سازمان یا ارگان مربوطه دارند یا خیر. در صورتی که ملزم به اخذ مجوز باشند، ابتدا باید نسبت به دریافت مجوز اقدام کرده سپس فرآیند ثبتی را پیش ببرند. 

از جمله موضوعات نیازمند اخذ مجوز می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • موضوعات پولی و اعتباری از قبیل بانک‌ها و مؤسسات اعتباری، تعاونی‌های اعتبار، صندوق‌های قرض الحسنه، صرافی‌ها و شرکت‌های واسپاری (لیزینگ‌ها) – اخذ مجوز از بانک مرکزی
  • تاسیس باشگاه و مراکز تفریحی و ورزشی – اخذ مجوز از سازمان تربیت بدنی (وزارت ورزش و جوانان)
  • فعالیت در امور کشاورزی – اخذ مجوز از وزارت جهاد کشاورزی
  • فعالیت در زمینه گردشگری – اخذ مجوز از وزارت میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی
  • فعالیت‌های فرهنگی و هنری – اخذ مجوز از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی
  • و غیره.

به‌طور کلی تاسیس یک شرکت در اغلب موارد نیازی به دریافت مجوز ندارد مگر اینکه از جمله موضوعات خاص و نیازمند اخذ مجوز باشد. اما اغلب موسسات پیش از ثبت نیاز به دریافت مجوز دارند.

مزایای ثبت شرکت در ایران

بهترین روش برای فعالیت‌های منسجم و گسترده اقتصادی و بازرگانی، تاسیس و ثبت انواع شرکت است. شرکت ها مزایایی دارند که موسسین می‌توانند از آن استفاده کنند. اصلی‌ترین مزایای ثبت شرکت در ایران شامل موارد زیر هستند:

  • اولین و مهم‌ترین مزیت ثبت انواع شرکت، امکان فعالیت رسمی و قانونی است؛ به عبارتی دیگر، شما پس از ثبت این امکان و مجوز را به دست می‌آورید که فعالیت اقتصادی رسمی و قانونی داشته باشید. 
  • یکی دیگر از مزایای ثبت شرکتها، جلب اعتماد اشخاص در ارتباط با شرکت است؛ شما در قالب شرکت تجاری، با اشخاص دیگر معاملاتی انجام می‌دهید و اگر شرکت شما به ثبت رسیده باشد، طرفین معامله، اعتماد بیشتری به کسب و کار شما دارند و همکاری خود را ادامه خواهند داد. 
  • شما تنها پس از ثبت می‌توانید در مزایدات و مناقصات شرکت کنید. 
  • اخذ و اعطای نمایندگی رسمی، اخذ امتیاز، تسهیلات و وام و غیره، از جمله دیگر مزایای ثبت است.

مراحل ثبت شرکت در ایران

برای اینکه ثبت کردن شرکتی که تاسیس کرده‌اید قانونی باشد، باید تمامی مراحلی را که قانون در این زمینه در نظر گرفته است انجام دهید. البته این مراحل با توجه به اینکه شرکت خود را از چه طریقی ثبت می‌کنید، متفاوت خواهد بود.

به‌طور کلی شرکت‌های تجاری را می‌توانید از طریق سامانه اداره ثبت شرکت‌ها به‌صورت آنلاین یا مراجعه به پنجره واحد فیزیکی کسب و کار با مراجعه حضوری به ثبت برسانید که هر روش مزایای مختص به خود را دارد.

مراحل ثبت شرکت از طریق پنجره واحد فیزیکی کسب و کار که کاملا به‌صورت حضوری انجام می‌شود.

برای ثبت شرکت به کجا مراجعه کنیم؟

اگر قصد دارید ثبت را از طریق آنلاین انجام دهید باید به سامانه اداره ثبت شرکت ها مراجعه کنید و از طریق راهنمای ثبت شرکت اینترنتی مراحل ثبت شرکت ایران را پیش ببرید.

 پس از انجام تمامی مراحل و بارگذاری مدارک، فرایند ثبت شرکت در شیراز، مشهد، تهران، اصفهان یا سایر شهرها با انتشار آگهی ثبتی در روزنامه رسمی به پایان می‌رسد که برای اطمینان از ثبت نیز می‌توانید استعلام ثبت شرکت را بگیرید.

نکات ضروری نحوه ثبت شرکت در ایران

شما برای تاسیس شرکت تجاری باید اقدامات و مراحل تاسیس شرکت را انجام دهید که در بخش قبل به صورت کامل به این موارد پرداختیم. اما علاوه بر این موارد، نکات دیگری نیز وجود دارد که شما باید در زمان ثبت شرکت ایران به آن توجه داشته باشید. 

  • سرمایه تمام شرکا باید به صورت دقیق مشخص باشد. اگر شریکی سرمایه غیرنقدی به شرکت می‌آورد باید توسط کارشناس رسمی ارزیابی شده و تقویم شود. هزینه ثبت نیز با توجه به نوع آن متفاوت است که این هزینه با حداقل سرمایه ثبتی شرکت متفاوت است و شامل امور اداری در فرآیند ثبت می‌شود.
  • تعیین نام درست برای شرکت بسیار مهم است زیرا شرکت از این طریق معرفی می‌شود و نام شرکت باید متناسب با نوع فعالیت آن باشد. در این زمینه می‌توانید ۵ نام را اعلام کنید تا احتمال تایید توسط کارشناس اداره افزایش پیدا کند. چرا که اسم انتخابی شما نباید از نام شرکت های ثبت شده باشد.
  • موضوع شرکت را به‌صورت دقیق و جزئی مشخص کنید. برای مثال اگر قصد تاسیس یک شرکت تولیدی را دارید باید به‌صورت جزئی مشخص کنید که نوع محصول تولیدی شما چیست؟ شامل توزیع و پخش می‌شود؟ آیا امکان تولید محصولات مشابه در یک موضوع خاص را دارید و غیره. توجه داشته باشید که شما می‌توانید موضوع شرکت را در آینده تغییر دهید اما بهتر است تا در زمان ثبت این موضوع را به صورت دقیق انتخاب کنید.

ثبت شرکت در ایران چگونه است؟

یکی از دغدغه‌های اشخاصی که قصد تاسیس شرکت تجاری را دارند، این است که چه شرکتی تاسیس کنیم بهتر است. در پاسخ به این سوال اشخاص باید به این موضوع توجه داشته باشند که هدفشان از تاسیس و ثبت انواع شرکت چیست و ترجیح شان چه نوع شرکتی است. 

شرکت‌های تجاری را می‌توان در یک دسته‌بندی به شرکت‌های سرمایه و اشخاص تقسیم کرد. برای مثال، شرکت با مسئولیت محدود یکی از انواع شرکت‌های اشخاص است و این شرکت غالبا زمانی تاسیس می‌شود که اشخاصی که با یکدیگر آشنایی دارند مثل خانواده یا دوستان قصد دارند با هم شرکت تاسیس کنند. 

اما از سویی دیگر، شرکت‌های سهامی شرکت‌های بر پایه سرمایه هستند که در این شرکت‌ها سرمایه در اولویت مد نظر است و شخصیت اشخاص اهمیت زیادی ندارد. این شرکت‌ها قابلیت توسعه بیشتری دارند چون ورود و خروج سهامداران ساده‌تر است. ضمن اینکه بر اساس روال‌های قانونی دریافت تسهیلات یا شرکت در مزایده و مناقصه در مورد شرکت‌های سهامی خاص ساده‌تر انجام می‌شود.

جمع‌بندی

برای انجام فعالیت‌های تجاری گروهی در ایران و شهرهای مختلف امکان تاسیس شرکت یا موسسه را خواهید داشت. فرآیند ثبت شرکت‌ها در شهرهای مختلف بر اساس فرآیندهای اداری همان شهر انجام خواهد شد.

یکی از مهم‌ترین کارهایی که قبل از تاسیس یک شرکت یا موسسه انجام دهید، بررسی مجوزی یا غیرمجوزی بودن موضوع فعالیت شماست. اگر موضوع فعالیت شما نیازمند اخذ مجوز باشد باید آن را قبل از شروع فرآیند ثبت در اداره ثبت شرکت‌ها از مرجع مربوطه دریافت کنید.

پس انتخاب قالب مناسب برای شرکت و رعایت الزامات آن شرکت خود را از نظر قانونی در اداره ثبت شرکت‌ها، به ثبت برسانید که در این زمینه می‌توانید اگر اطلاعات تخصصی دارید، فرآیند ثبتی را پیش ببرید، در غیر این صورت فرآیند را توسط وکیل ثبت شرکت انجام دهید که باعث افزایش هزینه ثبت می‌شود. در نهایت به‌عنوان یک روش مقرون به‌صرفه و تضمینی می‌توانید فرآیند ثبت را به کارشناسان متخصص و باتجربه وینداد بسپارید تا ضمن دریافت مشاوره رایگان جهت ثبت بهترین نوع شرکت، صفر تا صد فرآیند توسط کارشناسان و وکلای ثبتی با قیمت ثابت و شفاف بدون طولانی شدن زمان ثبت به دلیل رد یا نقص پرونده انجام شود.

سوالات متداول

پس از ثبت شرکت در ایران چه اقداماتی باید انجام داد؟

پس از انجام مراحل ثبت و تاسیس شرکت، اشخاص باید امور مالیاتی را انجام دهند، پرونده دارایی تشکیل داده و دفاتر تجاری را پلمپ نمایند.

آیا فرآیند ثبت شرکت در شهرهای مختلف با هم متفاوت است؟

بله، ثبت شرکت در هر شهر در اداره ثبت شرکت‌های همان شهر انجام خواهد شد و فرآیندهای مخصوص به خود را دارد.

۴.۸/۵ - (۱۹ امتیاز)
اشتراک‌گذاری
نظرات
ثبت نام
Notify of
guest

12 Comments
جدیدترین
قدیمی‌ترین بیشترین امتیاز
Inline Feedbacks
مشاهده تمامی نظرات
حامد پورصمیمی
حامد پورصمیمی
1 ماه پیش

اول اینکه بابت نکاتی که گفتین تشکر می‌کنم اما یه چیزی که به نظرم خیلی مهمه و تو محتوای شما نیومده اینه که شرکت‌ها کلا آنلاین ثبت میشن و حالا فرقی نداره ثبت شرکت در ایران رو دارین توی چه شهری انجام میدین
فکر کنم مهمترین مساله برای کسی که می‌خواد شرکتش رو ثبت کنه همین باشه

آوا حقی
آوا حقی
در پاسخ به  حامد پورصمیمی
1 ماه پیش

با سلام و احترام
بله، دقیقا به همین صورت هست که فرمودین و در محتوا هم اشاره کردیم که ثبت شرکت از طریق سامانه ثبت شرکت‌ها انجام میشه و یک فرآیند آنلاین داره.

ابوالفضل بادران پور
ابوالفضل بادران پور
1 ماه پیش

برای کسی که داره تو حوزه گردشگری فعالیت می‌کنه، چه جوری باید شرکت گردشگری ثبت کرد؟ میشه تو دو تا شهر این شرکت رو تاسیس کرد که در واقع زیر نظر یک شرکت باشن؟

آوا حقی
آوا حقی
در پاسخ به  ابوالفضل بادران پور
1 ماه پیش

با سلام و احترام
برای فعالیت گردشگری و سایر موضوعات مرتبط بهترین نوع شرکت سهامی خاص و شرکت با مسئولیت محدود است که می‌توانید با توجه به شرایط خود هر یک از آن‌ها را به ثبت برسانید. اگر قصد فعالیت در دو شهر را داشته باشید، می‌توانید شرکت خود را در یک شهر تاسیس کرده و برای فعالیت در شهر(های) دیگر اقدام به تاسیس شعبه کنید.

سام
سام
1 ماه پیش

سلام
چند مدل شرکت تو این مقاله معرفی کردین اما طبق چیزی که گفتین فقط میشه سهامی خاص و مسئولیت محدود ثبت کرد یعنی حق انتخاب برای نوع شرکت نداریم؟ اینا اصلا ثبت نمیشن؟ هر موضوعی که بخوایم ثبت کنیم و یه شرکت دیگه بخوایم نمیشه از بین مدل‌هایی که تو قانون اومده استفاده کنیم؟

آوا حقی
آوا حقی
در پاسخ به  سام
1 ماه پیش

با سلام و احترام
با وجود اینکه هفت نوع شرکت در قانون تجارت معرفی شده اما در بین اون‌ها صرفا شرکت‌های سهامی، تضامنی، با مسئولیت محدود و در مواردی تعاونی برای ثبت رایج هستند و سایر انواع شرکت‌ها منسوخ شدن
در بین این شرکت‌هایی که نام بردیم، شرکت سهامی خاص و با مسئولیت محدود با توجه به مزایایی که دارن برای انواع موضوعات فعالیت بسیار مناسب هستند و به همین دلیل هم نسبت به سایر شزکت‌ها پرطرفدارترند مگر اینکه الزام قانونی برای ثبت نوع دیگری از شرکت وجود داشته باشه.

ehsan hajvali
ehsan hajvali
1 ماه پیش

سلام
ما تولید منسوجات خانگی داریم ولی بیشتر مشتریای ما از شهرهای بزرگ هستن، حالا می‌خوایم بیایم شرکتمون رو توی اصفهان یا تهران ثبت کنیم. اینکه محل زندگی‌مون یه جای دیگه‌ست میشه شرکتمون رو یه شهر دیگه ثبت کنیم یا باید حتما یه آدرس توی تهران یا اصفهان داشته باشیم؟

آوا حقی
آوا حقی
در پاسخ به  ehsan hajvali
1 ماه پیش

با سلام و احترام
برای ثبت شرکت لازمه که شما محل فعالیتتون در اون شهر باشه و آدرس منزل شما ملاک عمل نیست. مگر اینکه بخواین از ابتدا محل مسکونی رو به عنوان محل فعالیت شرکت معرفی کنین که در هر صورت محل فعالیت شرکت و شهری که درخواست ثبت شرکت می‌دین باید یکی باشه

مصطفی رهنما
مصطفی رهنما
1 ماه پیش

مقاله خیلی مفیدی بود. به نظر من یکی از چالش‌های اصلی در ثبت شرکت، پیدا کردن اطلاعات دقیق درباره انواع شرکت‌ها و انتخاب بهترین نوع برای فعالیت مورد نظر است. همچنین نکته‌ای که در مورد نیاز به اخذ مجوز برای برخی از فعالیت‌ها اشاره شده، بسیار مهم است. چون ممکنه برخی افراد بدون توجه به این موضوع، فرآیند ثبت رو پیش ببرند و بعداً با مشکلاتی مواجه شوند.

آوا حقی
آوا حقی
در پاسخ به  مصطفی رهنما
1 ماه پیش

با سلام و احترام
ممنون از نظر شما! انتخاب نوع شرکت یکی از مراحل کلیدی است که باید با دقت انجام بشه. درست گفتید، عدم آگاهی از نیاز به مجوز برای فعالیت‌های خاص ممکنه مشکلات قانونی ایجاد کنه. به همین خاطر همیشه توصیه می‌کنیم قبل از شروع فرآیند ثبت، بررسی دقیقی انجام و با کارشناسان ثبتی مشورت کنید تا چالش‌ها رو در فرآیند ثبت به حداقل برسونین.

شادی افضلی
شادی افضلی
1 ماه پیش

مقاله خیلی جامع و روشن بود. یه سوالی دارم، آیا اگر من بخوام در چند شهر مختلف شرکت ثبت کنم، باز هم باید از همون فرآیند و قوانین استفاده کنم یا ممکنه تفاوت‌هایی در قوانین وجود داشته باشه؟

آوا حقی
آوا حقی
در پاسخ به  شادی افضلی
1 ماه پیش

با سلام و احترام
فرآیند ثبت شرکت در ایران و شهرهای مختلف تفاوت‌هایی با هم داره که در مجموعه وینداد ثبت در تمامی شهرها به‌صورت آنلاین انجام میشه

تصویر زهرا حامد

زهرا حامد

زهرا حامد از نویسندگان حرفه‌ای وینداد است که کارشناسی حقوق را از دانشگاه شهید بهشتی و کارشناسی ارشد حقوق بین‌المللی را از دانشگاه آزاد اخذ کرده و اطلاعات کاربردی و مفیدی در حوزه‌های مختلف حقوق دارد. زهرا مقالات زیادی را برای مجله وینداد نوشته که در ادامه این مقالات را می‌خوانید.

خدمات ثبتی وینداد