ثبت شرکت، به عنوان گام مهمی در آغاز یا توسعه تجارت بسیاری از صاحبات کسبوکارها به حساب میآید. ابعاد متنوع و متعدد فرآیند ثبت شرکت ممکن است برای این دسته افراد سوالات و ابهامات زیادی را به وجود بیاورد.
در این مطلب از مجله حقوقی وینداد به سراغ پاسخگویی به سوالات رایج درباره ثبت شرکتها رفتهایم و این فرآیند را به شکلی جامع بررسی کردهایم.
با ما همراه باشید.
مزایای ثبت شرکت چیست؟
بسیاری از صاحبان سرمایه، ترجیح میدهند تا کسبوکار خود را از مسیر راهاندازی یک شرکت تجاری رونق ببخشند. تاسیس هر شرکت تجاری، مستلزم طی کردن فرآیند ثبت شرکت است. مزایای ثبت شرکت از نظر حقوقی و اقتصادی، برای یک کسبوکار بسیار است.
مهمترین مزیت ثبت شرکت این است که فعالیت یک کسبوکار به شکل قانونی و رسمی دنبال میشود و از این جهت، اعتبار کسبوکار بیشتر میشود.
هرچه اعتبار یک کسبوکار افزایش یابد، جذب سرمایه، گسترش تجارت و تنظیم قراردادهای کلان نیز آسانتر صورت میگیرد.
همچنین یک شرکت ثبت شده میتواند در مناقصات و مزایدهها هم به طور رسمی شرکت کند و از این جهت برخی امتیازات تجاری را دریافت کند.
شرکای تجارت نیز با ثبت شرکت میتوانند زیر چتر قانون تجارت، از حقوق خود دفاع کنند و اختلافات حقوقی خود را از مجرای قانونی دنبال کنند.
در واقع ثبت شرکت برای یک کسبوکار علاوه بر افزایش سود تجاری، امنیت حقوقی زیادی نیز به دنبال میآورد.
ثبت چه شرکتی از نظر حقوقی بهتر است؟
شاید برای برخی مخاطبان این پرسش به وجود آمده باشد که ثبت کدام شرکت، مزایای بیشتری دارد و در واقع از نظر حقوقی، ثبت کدام نوع شرکت تجاری اقدام بهتری است؟
در پاسخ باید ابتدا انواع شرکت تجاری در قوانین ایران را شناخت. مطابق ماده ۲۰ قانون تجارت، شرکتهای تجاری به ۷ دسته تقسیم میشوند:
۱) شرکت سهامی
۲) شرکت با مسئولیت محدود
۳) شرکت تضامنی
۴) شرکت مختلط غیر سهامی
۵) شرکت مختلط سهامی
۶) شرکت نسبی
۷) شرکت تعاونی تولید و مصرف
هر یک از این انواع شرکتها ویژگیهای خاص خود را دارند که ممکن است در مواردی به کار گرفته شوند. ثبت هر یک از این شرکتها نیز نیازمند داشتن تعداد اعضای اولیه خاص و سرمایه مشخصی است.
اما نکته مهم این است که برخی از این شرکتها مانند شرکت سهامی عام، تعاونی و یا تضامنی دارای تشریفات بیشتر تاسیس هستند و از این جهت برای بسیاری از کسبوکارها مناسب نیستند.
از منظری حقوقی، برای افرادی که نیازمند ثبت شرکتی برای شروع یا گسترش کسبوکار خود هستند، دو نوع شرکت سهامی خاص و شرکت با مسئولیت محدود، سهولت و مزایای بیشتری به دنبال دارند.
این دو شرکت از نوع شرکتهای سرمایهای هستند و در آنها هر شریک به میزان سهم خود مسئولیت مالی دارد، به همین خاطر اگر شرکت موفق نشود و یا به ورطه ورشکستگی بیافتد، بار مسئولیت مالی شرکا به میزان مشارکت آنها بوده و سرمایه شخصی هر شریک مصون خواهد ماند.
در نهایت باید گفت پاسخ به پرسش «ثبت کدام شرکت بهتر است؟» تا حد زیادی بستگی به نوع تجارت و هدف شرکا دارد اما در غالب موارد شرکتهای سهامی خاص و با مسئولیت محدود، شرکتهای رایج و مناسب برای شروع کسبوکار و ورود به امور تجاری به حساب میآیند.
شرایط تشکیل شرکت سهامی خاص و شرکت با مسئولیت محدود در زیر آورده شده است:
شرایط ثبت شرکت سهامی خاص
۱) تامین حداقل سرمایه صد هزار تومان
۲) داشتن حداقل سه عضو و دو بازرس خارج از شرکت
۳) سپردهگذاری حداقل ۳۵ درصد از سرمایه شرکت و تعهد به پرداخت مابقی
شرایط ثبت شرکت با مسئولیت محدود
۱) تامین حداقل سرمایه صد هزار تومان
۲) داشتن حداقل دو عضو
۳) تعهد به پرداخت سرمایه شرکت
فرآیند ثبت شرکت چگونه انجام میشود؟
فرآیند ثبت شرکت در ایران، از مسیر اداره ثبت شرکتها عبور میکند. به این معنا که متقاضیان ثبت شرکت ابتدا باید از طریق سامانه اداره ثبت شرکتها، مسیر قانونی ثبت شرکت خود را آغاز کنند.
در مرحله اول متقاضی ثبت شرکت باید وارد سامانه اداره ثبت شرکتها شده و اطلاعات فرم اولیه که شامل اطلاعات هویتی متقاضی است را تکمیل کند.
در مرحله بعد، متقاضی باید ۵ نام پیشنهادی خود برای اسم شرکت را به ترتیب اولویت در فرم وارد کند. این نامها باید دارای ویژگیهایی نظیر تکراری نبودن، خارجی نبودن، با معنا و عرفی بودن، باشند.
پس از این مرحله، متقاضی باید اطلاعات مربوط به شرکت مورد نظر را وارد کند. موضوعاتی مانند تعیین موضوع فعالیت شرکت، مدت فعالیت (محدود یا نامحدود)، مقدار سرمایه، تعداد و ارزش هر سهم (در صورت لزوم)، نشانی، کد پستی و شماره تلفن شرکت از مهمترین اطلاعاتی هستند که باید در فرمهای موجود وارد شوند.
همچنین نیاز است تا اطلاعات هویتی اعضای شرکت هم در این سامانه به ثبت برسد. اطلاعاتی مانند نام و نشانی و شماره ملی، سمت در شرکت، مدت تصدی سمت مذکور و… اهمیتی اساسی دارند.
در صورتی که متقاضی نیاز به داشتن شعبه یا شعباتی برای شرکت خود داشته باشد باید در سامانه اطلاعات پیشنهادی شعب را نیز ثبت و ضبط کند.
در نهایت هم متقاضی بایستی اسنادی مانند اظهارنامه شرکت، شرکتنامه شرکت، اساسنامه مصوب شرکت، اقرارنامه اعضای شرکت و… سایر اسناد مرتبط را در سامانه آپلود کرده و ثبت کند تا کد رهگیری ثبت نام اینترنتی را دریافت کند.
پس از تایید این اسناد توسط سامانه، متقاضی باید تمامی اسناد و مدارک تایید شده را پرینت گرفته و به امضای خود و اعضای شرکت در بیاورد و به همراه نسخههای اصلی هر مدرک، آن را از طریق پست، به نشانی اداره ثبت شرکتها ارسال کند.
در صورت تایید شرکت توسط اداره ثبت شرکتها، متقاضی باید به اداره ثبت مراجعه کرده و یک نسخه از مدارک ارسال شده را از متصدی اداره ثبت تحویل بگیرد.
در گام پایانی، متقاضی باید آگهی ثبت شرکت خود را به همراه اطلاعات اساسی مانند متن شرکتنامه در روزنامه رسمی به چاپ برساند.
نتیجتا در پاسخ به پرسش ثبت شرکت چگونه انجام میشود، میتوان گفت این فرآیند از سه مرحله عمده ثبت نام اینترنتی، ارسال پستی مدارک و حضور در اداره ثبت شرکتها به پایان میرسد.
ثبت شرکت چقدر هزینه دارد؟
هزینههای ثبت شرکت تجاری ممکن است در موارد مختلف تفاوتهای کمی داشته باشد اما عمده هزینهها غالبا ثابت هستند. در ادامه به مهمترین هزینهها و مخارج ثبت شرکت تجاری در حقوق ایران میپردازیم.
لازم به ذکر است که هزینههای ثبت شرکت در این مطلب به شکل تقریبی بیان شده است و امکان تغییر تعرفهها در هر زمانی وجود دارد.
همچنین در این مطلب سعی شده است تا هزینههای ثبت شرکت در حالتی تخمین زده شود که خود شرکا اقدام به ثبت شرکت میکنند. در صورتی که ثبت شرکت به واسطههای ثبت شرکت سپرده شود، مبلغ کارمزد شرکتهای واسطه نیز به این هزینهها افزوده میشود.
۱) پرداخت هزینه پست مدارک امضا شده به اداره ثبت شرکتها (حدود ۳۰ هزار تومان)
۲) پرداخت هزینه حقالثبت شرکت به اداره ثبت شرکتها (حدود ۵ درصد از سرمایه اولیه شرکت)
۳) پرداخت هزینه مالیاتی ابطال تمبر (مبلغ کمی در حدود نیم درهزار از ارزش سهام شرکت)
۴) پرداخت هزینه ثبت آگهی در روزنامه رسمی در مرحله آخر (مبلغی متغیر که بستگی به تعداد حروف آگهی دارد، در حدود ۳۰۰ هزار تومان)
۵) پرداخت هزینه چاپ آگهی تاسیس شرکت در روزنامه کثیرالانتشار منتخب توسط شرکت (مبلغی متغیر که بستگی به ابعاد کادر آگهی دارد، در حدود ۳۰۰ هزار تومان)
۶) پرداخت هزینه پلمب دفاتر شرکت برای امور مالیاتی (حدود ۳۰۰ هزار تومان)
فرآیند ثبت شرکت چقدر طول میکشد؟
ابهام رایج دیگر در خصوص مدت زمان طی شدن فرآیند ثبت شرکت است. در پاسخ باید گفت که اینکه ثبت شرکت چقدر زمان میبرد به عوام متعددی بستگی دارد. مثلا ممکن است مدارک آپلود شده متقاضی در سامانه اداره ثبت شرکتها، نواقصی داشته باشد و پروسه تکمیل مجدد مدارک به وجود بیاید.
همچنین ممکن است شرکا در انتخاب نام شرکت، اسامی نامناسبی را پیشنهاد کرده باشند که بررسی و تایید نهایی نام شرکت را طولانی میکند.
تاخیرهای به وجود آمده از سوی خود شرکا در ارسال مدارک فیزیکی به اداره ثبت شرکتها یا ثبت آگهی در روزنامه رسمی نیز مواردی هستند که میتوانند زمانبندی فرآیند ثبت شرکت را مختل کنند.
با این حال فرآیند ثبت شرکت، فازغ از نوع آن، از زمان آپلود مدارک، بررسی و کارشناسی مدارک، ارسال اسناد امضا شده به اداره ثبت شرکتها و پاسخ نهایی این اداره، بین ۳۰ تا ۴۵ روز طول میکشد.
البته نباید فراموش کرد که کلیه مهلتهای اداری در حال حاضر و به دلیل شیوع ویروس کرونا، دستخوش تغییراتی شدهاند. به همین خاطر ذکر یک مدت زمان قاطع و دقیق در این شرایط بسیار دشوار خواهد بود. فعالیت شرکت خود را با اقدام به ثبت آن آغاز کنید. متخصصان وینداد در تمام مراحل ثبت شرکت و نیازهای حقوقی بعدی کسبوکار شما در کنار شما خواهد بود.
ثبت چه شرکتهایی نیاز به اخذ مجوز دارد؟
در فرآیند ثبت شرکت تجاری، ممکن است با توجه به موضوع فعالیت شرکت، نیاز باشد تا متقاضیان پیش از ثبت شرکت، اقدام به اخذ مجوزها و پروانههای خاصی کنند.
در ادامه به دستهبندی خاص شرکتهایی که نیاز به اخذ مجوز برای فعالیت دارند، اشاره میکنیم.
۱) شرکتهای مرتبط با خدمات بیمهای مانند دریافت نمایندگی شرکت بیمه (دریافت مجوز از بیمه مرکزی ایران)
۲) شرکتهای مرتبط با بورس و فعالیتهای اعتباری مانند کارگزاریها (دریافت مجوز از سازمان بورس و اوراق بهادار)
۳) شرکتهای تعاونی (دریافت مجوز از وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی)
۴) شرکتهای مرتبط با امور فرهنگی، هنری، خبری، تبلیغاتی مانند خبرگزاریها و نشریات (دریافت مجوز از وزارت فرهنگ و ارشاد)
۵) شرکتهای مرتبط با امور بانکی و پولی مانند بانکها و صرافیها (دریافت مجوز از بانک مرکزی)
۶) شرکتهای دولتی واگذار شده به بخش خصوصی (دریافت مجوز از سازمان خصوصیسازی)
۷) شرکتهای مرتبط با امور مذهبی مانند موسسات اعزام مبلغ دینی (دریافت مجوز از سازمان تبلیغات اسلامی)
۸) شرکتهای مرتبط با امور زیارتی مانند کاروانهای زیارتی حج (دریافت مجوز از سازمان حج و زیارت)
۹) شرکتهای مرتبط با امور علمی و آموزشی مانند آموزشگاههای عالی آزاد و شرکتهای دانش بنیان (دریافت مجوز از وزارت علوم و تحقیقات و فناوری)
۱۰) شرکتهای مرتبط با بهزیستی مانند مهدکودکها و مراکز توانبخشی (دریافت مجوز از سازمان بهزیستی)
۱۱) شرکتهای مرتبط با خدمات حسابرسی (دریافت مجوز از جامعه حسابداران رسمی)
۱۲) شرکتهای مرتبط با نیروهای مسلح (دریافت مجوز از وزارت دفاع)
۱۳) شرکتهای مرتبط با امور ترجمه مانند دفاتر ترجمه رسمی (دریافت مجوز از بخش مترجمی قوه قضاییه)
۱۴) شرکتهای مرتبط با نفت و گاز و پتروشیمی (دریافت مجوز از وزارت نفت)
۱۵) شرکتهای مرتبط با تاسیس اتاق بازرگانی مشترک ایران و کشورهای جهان (دریافت مجوز از اتاق بازرگانی ایران)
۱۶) شرکتهای مرتبط با خدمات حفاظتی مانند حفاظت از اماکن (دریافت مجوز از نیروی انتظامی)
۱۷) شرکتهای مرتبط با شهرداریها (دریافت مجوز از شورای شهر)
۱۸) شرکتهای مرتبط با گردشگری مانند تورهای مسافرتی (دریافت مجوز از سازمان میراث فرهنگی و گردشگری)
۱۹) شرکتهای حملونقل زمینی مانند شرکتهای حمل مسافر (دریافت مجوز از وزارت راه و شهرسازی)
۲۰) شرکتهای حملونقل (دریافت مجوز از سازمان هواپیمایی)
۲۱) شرکتهای لوازم آرایشی (دریافت مجوز از سازمان غذا و دارو)
۲۲) شرکتهای پزشکی و تجهیزات پزشکی (دریافت مجوز از وزارت بهداشت و اداره کل تجهیزات پزشکی)
۲۳) و…
لازم به ذکر است که موارد فوقالذکر، مهمترین موضوعاتی بودند که برای ثبت شرکت نیاز به اخذ مجوز است. اما نباید فراموش کرد که همواره این امکان وجود دارد که برای فعالیت در حوزهای خاص و ثبت شرکت در آن زمینه، نیاز به اخذ مجوز از نهاد یا نهادهای مختلفی باشد.
بنابراین باید پیش از اقدام به ثبت شرکت، جستوجوی جامعی در خصوص مجوزها و پروانههای مرتبط با موضع شرکت انجام داد و سپس وارد فرآیند ثبت شرکت شد.
درباره ثبت شرکت و موضوعات مرتبط با آن نیاز به مشاوره دارید؟
در این مطلب کوشش شد تا راهنمای جامعی از ثبت شرکتها در اختیار شما مخاطبان قرار بگیرد. میل به ثبت شرکت در میان بسیاری از کسبوکارها وجود دارد و به این جهت تحلیل دقیق ابعاد ثبت شرکت اقدام مهمی به حساب میآید.
مزایای ثبت شرکت، فرآیند رسمی ثبت شرکت، انواع مناسب شرکتهای تجاری، هزینههای ثبت شرکت، مدت زمان اتمام فرآیند ثبت شرکت و در نهایت مجوزهای لازم برای برخی شرکتها، در این مطلب تا حد ممکن بررسی شد.
با این حال اگر در هر قسمت از فرآیند ثبت شرکت و یا حتی اقدامات پس از ثبت شرکت ابهامی دارید میتوانید به راحتی با کارشناسان و مشاوران حقوقی وینداد در ارتباط باشید. ما در تلاش هستیم تا دقیقترین، سریعترین و بهصرفهترین خدمات مشاورهای ثبت شرکت را در اختیار شما بگذاریم.