قرارداد کار درصدی یا قرارداد کار پورسانتی یکی از انواع قراردادهای کار است که هرکس شاید برای یک بار هم که شده در طول عمر کاری و حرفهای خود با آن سر و کار داشته است. به عبارتی امروزه اکثر مردم به نحوی کسب و کارشان با قرارداد کار گره خورده است و بنا به کاری که انجام میدهند از یک نوع این قرارداد و شروط آن پیروی میکنند. با توجه به آنچه در قانون ذکر شده سه نوع قرارداد کار وجود دارد:
۱) قرارداد کار با مدت موقت ۲) قرارداد کار با مدت غیرموقت ۳) قرارداد کار معین.
اما بهتر است در ابتدا به این بپردازیم که:
قرارداد کار چیست؟
در تمام قراردادهای کاری ما ۲ طرف داریم. یک طرف این قرارداد کارفرما و دیگری کارگر است. کارگر در ماده ۲ قانون کار، شخص حقیقی یعنی یک انسان تعریف شده است که به دستور کارفرما کار را انجام میدهد و در قبال آن کار، مُزد دریافت میکند و این مزد میتواند روزانه، ماهانه یا هفتگی باشد؛ در مقابل، کارفرما میتواند شخص حقیقی یا حقوقی باشد به عبارتی لازم نیست حتما انسان باشد. رابطه بین کارگر و کارفرما مطابق قانون کار در صورت انعقاد قرارداد بین کارگر و کارفرما رسمیت مییابد.
ماده ۷ قانون کار، قرارداد کار را اینگونه تعریف کرده است : قرارداد کار عبارت است از قراردادی کتبی یا شفاهی که به موجب آن کارگر در قبال دریافت حقالعمل، کاری را برای مدت موقت یا مدت غیرموقت برای کارفرما انجام میدهد.
با توجه به اینکه قراردادکار و طرفین آن به طور مشخص در قانون تعریف شده، بنابراین طرفین این قرارداد نمیتوانند برخلاف شرایط و چارچوبی که در قانون معین شده قرارداد را منعقد کنند به همین دلیل انعقاد قرارداد کار نیاز به اطلاعات و شناخت ویژهای از قوانین دارد تا نه حقوق کارگران در این بین نقض شود و نه کارفرمایان متضرر شوند. پیشنهاد میشود برای انعقاد این قرارداد از مشاوره کارشناسان حقوقی کمک بگیرید.
قرارداد کار درصدی یا قرارداد کار پورسانتی چیست؟
امروزه کارفرمایان برای گسترش کسبوکارشان و ایجاد رقابت بین کارگران به قراردادهای کار درصدی روی آوردهاند و کارگران هم برای دریافت درصد و کارمزد کارشان تمایل بیشتری به انعقاد قرارداد کار درصدی دارند.
اما پورسانت در قراردادکار به چه معناست؟
پورسانت از زبان فرانسوی گرفته شده و به معنای درصد و حق دلالی است که به دلیل مشارکت در کاری دریافت یا پرداخت میشود.
پورسانت یعنی اینکه وقتی شخصی برای شما کار میکند شما چند درصد از سهم خود را به او بدهید، که این درصد بسته به نوع کار و توافق صورت گرفته متفاوت است. قرارداد کار درصدی به افراد انگیزه برای کار بیشتر و رقابت با سایرین را میدهد، هرچند در ظاهر به نظر میرسد این کار باعث کاهش درآمد کارفرما میشود اما در واقع رشد زیادی را برای کار کارفرمایان به همراه دارد. این قرارداد نکات و شرایط زیادی دارد که باید آنها را به طور دقیق در نظر داشت و رعایت کرد و بعد از آن وارد این قرارداد شد.
اگر نیاز به قرارداد کار درصدی حرفهای دارد که نکات حقوقی در آن رعایت شده باشد میتوانید درخواست تنظیم قرارداد کار درصدی را ثبت کنید تا کارشناسان حقوقی قراردادی متناسب با شرایط شما را برایتان تنظیم کنند.
نمونه قرارداد کار درصدی چه بندهایی دارد؟
برطبق قانون کار، کارگر در قرارداد درصدی باید حقوق پایهای را که براساس قانون کار به او تعلق میگیرد دریافت کند و بر همین اساس؛ بسته به میزان حقوق ماهیانه او درصدی به عنوان پورسانت دریافت میکند.
فرقی نمیکند که شما کارفرما باشید و بخواهید افرادی را استخدام کنید و یا جویای کار باشید و بخواهید در شرکتی استخدام شوید! مهم این است که با مسائل حقوقی آشنایی حداقلی داشته باشید. باید در هنگام نگارش و عقد قراردادهای حقوقی، نکات مهم قرارداد کاری را نیز مدنظر داشت.
براساس نمونه قرارداد کار درصدی طرفین قرارداد کار یعنی کارفرما و کارگر باید برای انعقاد این قرارداد شروط زیر را رعایت کنند؛
قرارداد کار علاوه بر مشخصات دقیق طرفین باید شامل موارد ذیل باشد:
- نام طرفین ( نام کارفرما و کارمند/کارگر و یا نام مدیر و داوطلب). کارمندان به دو بخش کارمندان دولتی و کارمندان خصوصی تقسیم میشوند. در فرهنگ عامه، ما به کارکنان بخش خصوصی هم عنوان کارمند را میدهیم اما از نظر حقوقی هر کس که برای دولت کار نمیکند تحت پوشش قانون کار است و کارگر تلقی میشود. بنابراین برای تنظیم قراردادها و حل اختلاف، همه کارکنان بخش خصوصی نیز باید به همان قانون کار مراجعه کنند.
- تاریخ استخدام و انعقاد قرارداد
- مدت قرارداد
- میزان حقوق و یا نحوه محاسبه حقوق و مزایا
- نحوه پرداخت حقوق و شرایط پرداختی حقوق یا مزد
- قوانین و شرایط مربوط به ساعات کار
- قوانین و شرایط مربوط به تعطیلات، از جمله تعطیلات رسمی و حقوق مرخصی و روزهای تعطیل رسمی عنوان کاری و شرح وظایف به صورت کلی (جزئیات کامل شرح وظایف باید به عنوان ضمیمه قرارداد، اضافه شود).
- محل انجام کار و یا اگر لازم است، ذکر اینکه کارمند/کارگر باید در جاهای متفاوتی کار کند
- تعریف شرایط محرمانگی و عدم افشای اطلاعات
- بیمه
- تمدید قرارداد قوانین شرکت
- تسویه حساب
- موارد دیگری که عرف و عادت شغل یا محل ایجاب نماید.
این بندها مهمترین بندهایی است که در قرارداد کار درصدی درج میشود و باید توجه کرد که بسته به نوع کاری که از کارگر خواسته میشود بندهای دیگری هم میتواند اضافه شود. اما در همه این قراردادها به دلیل اینکه همه زیر نظر قانون کار هستند رعایت شروط عام قرارداد کار الزامیست.
چنانچه همه این شروط و قیود رعایت شود میتوان انتظار یک توافق امن را داشت. اما در همه حال بهتر است برای نوشتن یک قرارداد حقوقی از افراد با تجربه در این زمینه کمک بگیرید. کارشناسان حقوقی ما در این موضوع شما را راهنمایی می کنند.
نیاز به قرارداد کار درصدی دارید؟
زمانی که شما کسبوکار را آغاز میکنید نکته حیاتی و مهم، استخدام نیروی انسانی و تنظیم قرارداد حقوقی و قانونی با آنها میباشد. یکی از چالشهای حقوقی هر کسبوکاری به ویژه شرکتهای تجاری آشنایی با حقوق جایگاه کارفرما و کارمند است که نقص اطلاعات در این زمینه میتواند صدمات زیادی از جمله از دست دادن زمان و هزینه برای آنها به همراه داشته باشد. توجه داشته باشید که هیچ چارچوب استاندارد و از پیش تعیینشدهای برای عقد قرارداد، وجود ندارد و هیچ قراردادی نیست که بتواند، هر نوع کسبوکاری را در هر مکان و زمان، پاسخ دهد. همچنین فراموش نکنید که برای تنظیم قرارداد کار درصدی نیز میتوانید به تیم حقوقی ما اعتماد کنید.
سوالات متداول
حقوق قرارداد کار درصدی چقدر است؟
برطبق قانون کار، کارگر در قرارداد درصدی باید حقوق پایهای را که براساس قانون کار به او تعلق میگیرد دریافت کند و بر همین اساس؛ بسته به میزان حقوق ماهیانه او درصدی به عنوان پورسانت دریافت میکند.
تا چه میزان میتوان پورسانت کار را گرفت؟
پورسانت یعنی اینکه وقتی شخصی برای شما کار میکند شما چند درصد از سهم خود را به او بدهید، که این درصد بسته به نوع کار و توافق صورت گرفته متفاوت است.
سلام، به ارائه اطلاعات سطحی بسنده کردید، نوشته ها بیشتر وقت خواننده رو میگیره.
سلام میشه از شما خواهش یکنمونه متن قرار داد در مغازه بین شریک (۶۰ به ۴۰ ) درصدی به اشتراک بزارید استفاده کنیم ممنونم
با سلام و احترام
بله حتما در اسرع وقت اقدام خواهد شد و از پیشنهاد شما سپاسگزاریم.
مجموعه حقوقی وینداد
سلام مقاله مفیدی بود
اما توضیحی در مورد قرارداد کارمزدی نداده بودید
من به اطلاعات مربوط به کارمزدی نیاز دارم
با سلام
شما می توانید اطلاعات لازم در خصوص قرارداد کارمزدی را در مقاله زیر پیدا کنید.
https://vindad.com/blog/wp-admin/post.php?post=3247&action=edit
با احترام
تیم حقوقی وینداد
با سلام و خسته نباشید. مقاله تون را خوندم و خیلی به دردم خورد ممنون از مدیر محترم سایت