این روزها اکثر افراد ترجیح میدهند به جای نگهداری پول نقد، سرمایه اضافی خود را در جایی سرمایهگذاری کنند که از کاهش ارزش مالی سرمایهشان جلوگیری شود. سرمایهگذاری در بازار بورس یک گزینه مناسب برای بسیاری از افراد محسوب میشود که میتوانند با هر میزان از سرمایه، در آن فعالیت کنند. کسب سود از بورس، مانند هر سرمایهگذاری دیگری، نیازمند داشتن اطلاعات بروز و درست از آن موقعیت است؛ به همین خاطر توصیه میشود پیش از ورود به این بازار جنبههای مختلف آن را بررسی کنید. ما در این مطلب به برخی نکات سرمایهگذاری در بورس و قرارداد مخصوص به آن اشاره میکنیم تا حدی از اطلاعات سرمایهگذاری در بورس را برای شما فراهم کنیم.
پس از خواندن این مطلب اگر نیاز به راهنمایی بیشتر در خصوص شرایط لازم برای سرمایهگذاری در بورس داشتید میتوانید با کارشناسان حقوقی در ارتباط باشید و سوالات خود را بپرسید.
چرا سرمایهگذاری در بورس؟
همانطور که میدانید موقعیتهای زیادی برای سرمایهگذاری وجود دارد اما چرا بسیاری بورس را انتخاب درستی میدانند؟ سرمایهگذاری در بورس مزایای متعددی دارد که سبب شده است میان بسیاری از اقشار مردم این بازار جذاب بنظر برسد. به طور خلاصه مهمترین مزایای سرمایهگذاری در این بازار عبارتند از:
۱) برای سرمایهگذاری در بورس، نیاز به داشتن سرمایه بزرگی نیست. بسیاری از افراد با پساندازهای کوچک خود اقدام به سرمایهگذاری در بورس میکنند و به کسب درآمد و سود میرسند. پس بورس نه تنها برای اقشار پردرآمد، بلکه گزینه مناسبی برای اقشار متوسط درآمدی جامعه هم محسوب میشود.
۲) اقدامات مربوط به خرید و فروش سهام در بازار بورس به دلیل آنکه از طریق اینترنت انجام میشود، میتواند در هر زمان و مکان به سادگی صورت بگیرد. این مزیت درحال حاضر و به دلیل شیوع ویروس کرونا امتیاز قابل توجهی به شمار میآید.
۳) بازار بورس با توجه به وجود نهادهای ناظر و قوانین و مقررات بورس مشخص، بازاری امن و شفاف است که سرمایهگذاران میتوانند با خیالی آسوده در آن فعالیت کنند.
۴) سرمایههای بازار بورس به آسانی قابلیت تبدیل شدن به پول نقد را دارند و این برای بسیاری از افراد که نیاز فوری به سرمایه خود دارند، مزیت مهمی است.
پیش از ورود به بورس چه اقداماتی لازم است؟
برای ورود به بورس طی کردن چند گام مقدماتی ضروری است که در این مطلب به دو مورد از مهمترین این اقدامات اشاره میکنیم.
آشنایی با اصطلاحات و مفاهیم کاربردی بورس
هر فردی که مایل به فعالیت در بازار بورس است لازم است آموزشهای مقدماتی آن را فرابگیرد. درواقع به دلیل فضای تخصصی حاکم بر بازار بورس، نیاز است تا افراد با اصطلاحات خاص این فضا آشنا باشند تا بتوانند معاملاتی سودآور انجام دهند. برخی با استفاده از کلاسهای آموزشی مختلف، مطالعه کتب و مقالات مرتبط، استفاده از تجربه و مهارت یکی از نزدیکانشان و یا مشورت با کارشناسان و مشاوران بازار بورس، سعی میکنند مفاهیم تخصصی بازار بورس را درک کنند. هرچند بورس موقعیت مناسبی برای کسب سود به شمار میرود اما نداشتن اطلاعات کافی از فضای بورس، میتواند موجب زیان دیدن فعالان بورسی شود. پس اهمیت کسب اطلاعات علمی و شناخت مفاهیم کاربردی در حوزه بورس را نباید به هیچ وجه دستکم گرفت.
یافتن کارگزاری مناسب و دریافت کد بورسی
بهعنوان دومین گام، هر شخصی که مایل به معامله در بورس است باید از طریق کارگزاریهای رسمی که واسطه معاملات محسوب میشوند اقدام به دریافت کد بورسی (کد معاملاتی) کند. برای این کار باید از میان کارگزاریهای رسمی، یکی را با توجه به نیازهای خود انتخاب کرده و به آن مراجعه کند. این کارگزاریها که در حکم وکیل سرمایهگذاران هستند، به متقاضیان سرمایهگذاری کد بورسی مخصوصی میدهند که از طریق آن افراد میتوانند وارد دنیای بورس شده و فعالیت کنند. کارگزاریهای رسمی با متقاضیان سرمایهگذاری در بورس اقدام به انعقاد قراردادی میکنند که به قرارداد مشتری-کارگزار یا قرارداد کارگزاری (بروکری) معروف است. در این قرارداد، طرفین (سرمایهگذار و کارگزاری) حقوق و تعهدات خود را عنوان میکنند. این قراردادها که از سوی کارگزاران به مشتریان خود ارائه میشوند دارای نکات مختلفی است که در ادامه به برخی از آنها اشاره میکنیم.
چند نکته مهم قرارداد کارگزاری بورس
دو بند «موضوع قرارداد» و «تعهدات کارگزاری»، معمولاً شامل خدماتی است که کارگزاری به مشتری ارائه میدهد؛ مانند اجرای درخواستهای خرید و فروش مشتری و چگونگی انجام آن. در هنگام امضای قرارداد با کارگزاری، حتما به بند موضوع قرارداد و یا تعهدات کارگزاری توجه کنید چراکه این بندها نوع خدمات کارگزاری را مشخص میکنند و بسیار مهم است که کارگزاری مذکور مطابق انتظارات شما خدماترسانی کند. کارگزاریها در اصلِ ارائه خدمات بورسی تفاوت چندانی با یکدیگر ندارند اما هر یک دارای مزایای خاص خود هستند که مشتریان با توجه به آن مزایا کارگزاری مناسب را انتخاب میکنند.
یکی دیگر از نکات مهم قرارداد کارگزاری، نکات مربوط به بند تعهدات مشتری است. در این بند به تعهدات مشتری در مقابل کارگزاری اشاره میشود که اغلب شامل تعهدات مالی او است؛ اما یکی از مهمترین نکات این بند، مربوط به تعهد مشتری بر پذیرش ریسکهای بازار و معاملات بورسی است. این تعهد به حدی اهمیت دارد که گاهی ضمیمهای جداگانه به این قرارداد ملحق میشود که بیانیه پذیرش ریسک نام دارد و در آن مشتری تعهدی مستقل در پذیرش ریسکهای معاملاتی میدهد.
ذکر این نکته مهم است که هرچند قرارداد کارگزاری بورس از نوع قراردادهای الحاقی است و توسط کارگزاری به مشتری تحمیل میشود، اما مشتریان هم آزادی عمل دارند تا با مطالعه دقیق قرارداد، نسبت به قبول یا رد آن اقدام کنند و درواقع کارگزاری مطلوب خود را براساس تفاوت قراردادهای کارگزاری انتخاب کنند.
چنانچه نیاز به این قرارداد داشتید میتوانید درخواست تنظیم قرارداد کارگزاری بورس را ثبت کنید تا کارشناسان حقوقی قراردادی اصولی را برای شما تنظیم کنند.
نیاز به راهنمایی درباره سرمایهگذاری در بورس و بررسی قرارداد کارگزاری دارید؟
سرمایهگذاری در بورس میتواند یک انتخاب درست باشد اگر متقاضیان ورود به آن با صبر و حوصله و آگاهی کافی عمل کنند. در این مطلب به برخی از نکات مهم سرمایهگذاری در بورس پرداختیم و سعی کردیم تا با گامهای مقدماتی ورود به این فضا آشنا شویم. همچنین به قرارداد کارگزاری به عنوان مهمترین قرارداد ورود به بورس اشاره کردیم و برخی نکات مهم آن را بررسی کردیم. فراموش نکنید که قرارداد کارگزاری نکات مهم دیگری دارد که متقاضیان سرمایهگذاری در بورس باید درباره آن اطلاعات بیشتری کسب کنند تا با تسلط بیشتری با کارگزاریهای بورسی وارد همکاری شوند. ما در وینداد با داشتن متخصصین امور قرارداد و مشاوران سرمایهگذاری، آماده راهنمایی شما در مورد ورود به بورس و بررسی قرارداد کارگزاری (بروکری) هستیم تا بتوانید با آمادگی هرچه بیشتر وارد فضای بازار بورس شوید و از سرمایهگذاری خود در این بازار منافع مالی بیشتری به دست آورید.