شرکت سهامی خاص چیست؟

شرکت سهامی خاص چیست و چگونه تشکیل می‌شود؟

یکی از سوالات رایج برای افرادی که درگیر فعالیت‌‌های تجاری هستند این است که شرکت سهامی خاص چیست و تفاوت شرکت سهامی خاص با مسئولیت محدود یا دیگر شرکت‌ها در چه چیزی است. تشکیل شرکت سهامی خاص نسبت به سایر شرکت‌ها دارای مزایای متنوعی است که در این مقاله به

شرکت سهامی خاص در کنار دیگر انواع شرکت‌های تجاری بر اساس ماده ۲۰ قانون تجارت، یکی از قالب‌های شرکت‌های تجاری محسوب می‌شود که امکان فعالیت در موضوعات مختلف را به موسسین می‌دهد و از جمله رایج‌ترین شرکت‌های ثبت شده در ایران به‌شمار می‌رود. در وهله اول لازم است با ویژگی‌های این نوع شرکت آشنا شویم و به این سوال که شرکت سهامی خاص چیست پاسخ دهیم.

شرکت سهامی خاص چیست؟

در تعریف شرکت سهامی خاص باید گفت به طور کلی به هر شرکت تجاری که در آن سرمایه شرکت به سهام تقسیم می‌شود شرکت سهامی گفته می‌شود و مسئولیت سهامداران هم محدود به میزان همان سهام است.
برای ثبت شرکت سهامی خاص حداقل باید ۳ شریک و ۱۰۰ هزار تومان سرمایه معرفی کنید و اساسنامه و همچنین اظهارنامه شرکت باید به تایید اداره ثبت شرکت‌ها برسد. یکی دیگر از تفاوت‌های سهامی خاص با عام این است که تمام سرمایه سهامی خاص در زمان تشکیل توسط موسسان تامین می‌گردد.

انواع شرکت سهامی خاص

انواع شرکت سهامی خاص بر اساس موضوع این شرکت‌ها می‌تواند متفاوت باشد. به طور کلی می‌توان هر نوع فعالیت تجاری را در قالب این شرکت‌ها انجام داد حتی امور غیر تجاری اما شرکت‌های سهامی خاص حتی اگر موضوع شرکت، تجاری محسوب نشود به صرف اینکه شرکت سهامی هستند تجاری محسوب می‌شوند.
بنابراین نمونه موضوع فعالیت شرکت سهامی خاص امور تجاری، امور تولیدی، صنایع، سرمایه‌گذاری، خرید و فروش، خدمات و به طور کلی هر گونه فعالیتی است که مغایر با قانون نباشد.

موضوع فعالیت شرکت سهامی خاص

موضوع شرکت سهامی خاص به معنای حیطه مشخصی است که شرکت سهامی به منظور فعالیت در آن حوزه تشکیل شده است. در اساسنامه شرکت، بندی به نام موضوع فعالیت شرکت سهامی وجود دارد که به طور خاص موضوع آن را مشخص می‌کند. این بند بر اساس تشریفات تغییر اساسنامه قابل تغییر است.
همچنین برخی شرکت‌های سهامی به دلیل طیف گسترده فعالیت خود در واقع شرکت‌های چند منظوره محسوب می‌شوند که در چندین موضوع، فعالیت می‌کنند. از لحاظ قانونی این موضوع مشکلی ندارد و شرکت سهامی خاص می‌تواند با تعیین چندین موضوع به عنوان شرکت چند منظوره فعالیت کند.

مزایای ثبت شرکت سهامی خاص چیست؟

شرکت سهامی خاص با توجه به اهداف تجار یکی از بهترین قالب‌های تجاری برای ثبت شرکت است. دلیل این امر این است که در وهله اول شرکت سهامی خاص یک شرکت سرمایه‌ای است که در آن مسئولیت شرکت محدود به مبلغ اسمی سهام آن‌ها است و در صورت بدهکاری یا ورشکستگی شرکت اموال متعلق به شرکا محل پرداخت دیون شرکت قرار نمی‌گیرد.
از طرف دیگر شرکت سهامی خاص تشریفات شرکت سهامی عام را ندارد و گزینه مناسبی برای کسانی است که می‌خواهند یک شرکت سرمایه‌ای تشکیل دهند و در عین حال از تشریفات شرکت‌های بزرگ‌تر سهامی عام که باید برخی مقررات بازار را رعایت کنند دور بمانند.

در واقع شرکت سهامی خاص به کسب و کارهایی پیشنهاد می‌شود که موسسان شرکت یکدیگر را می‌شناسند و می‌خواهند در عین فعالیت تجاری با یکدیگر امکان توسعه شرکت را در آینده داشته باشند. به دلیل آنکه مدیریت شرکت سهامی خاص انعطاف بالایی دارد و شرکا می‌توانند به سرعت با تحولات تجاری تطبیق پیدا کنند.

ویژگی‌های نام شرکت سهامی خاص

انتخاب نام مناسب برای شرکت سهامی خاص موضوعی است که باید در بدو تاسیس شرکت به آن توجه کنید. مهمترین نکات درباره نام شرکت سهامی خاص شامل موارد زیر است:

نام هر شرکت باید منحصر به فرد باشد و قبلاً ثبت نشده باشد.

برای نام شرکت باید از اسامی سه سیلابی یعنی اسم‌هایی که ترکیب سه کلمه باشند استفاده کنید.

در اساسنامه و دیگر مدارک شرکت حتماً باید عبارت «سهامی خاص» را در کنار در نام شرکت درج کنید.

مدت اعتبار شرکت سهامی خاص

مدت اعتبار شرکت سهامی خاص وابسته به توافق موسسان و شرکای آینده است. به این صورت که اگر شرکا مدت زمان مشخصی برای فعالیت خود در نظر گرفته باشند شرکت پس از آن مدت یا اجرای موضوع مشخصی که محدود به زمان بوده خود به خود منحل می‌شود اما اگر مدت یا موضوع محدودی برای شرکت وجود نداشته باشد اعتبار شرکت سهامی خاص تا زمانی که موارد قانونی انحلال یعنی ورشکستگی، انحلال اجباری، انحلال شرکت بر اساس توافق شرکا محقق نشود همچنان باقی خواهد بود.

نمونه فرم اظهارنامه ثبت شرکت سهامی خاص

موسسان شرکت سهامی خاص مکلفند فرم اظهارنامه تاسیس شرکت را که شامل اطلاعات زیر می‌شود پر و امضاء کرده و به اداره ثبت شرکت‌ها ارائه دهند:

  • نام انتخابی
  • موضوع فعالیت
  • میزان سرمایه شرکت سهامی خاص اولیه و تفکیک آورده نقدی از غیرنقدی (حداقل ۳۵ درصد از سرمایه باید به صورت نقدی تامین شود.)
  • تعداد سهام و مبلغ اسمی هر یک از آن‌ها
  • میزان تعهد هر یک از مؤسسان
  • مرکز اصلی شرکت و آدرس دقیق آن
  • مدت فعالیت
  • تعیین اعتبار اسناد و اوراق بهادار
  • اسامی کلیه موسسان و اعضای هیأت مدیره، مدیر عامل و بازرسان

جمع‌بندی

در این مقاله در پاسخ به این سوال که شرکت سهامی خاص چیست مطالبی را بیان کردیم. همان طور که در تعریف شرکت سهامی خاص گفتیم، شرکت سهامی خاص نوعی شرکت سرمایه‌ای است که سرمایه آن به سهام تقسیم می‌شود و مسئولیت شرکا محدود به مبلغ اسمی سهام آن‌ها است. تشکیل شرکت سهامی خاص به دلیل انعطاف بالاتری که دارد دارای مزایای متنوعی است که آن را به گزینه‌ای مطلوب برای راه‌اندازی یک کسب و کار تبدیل می‌کند. برای ثبت شرکت سهامی خاص می‌توانید صفر تا صد فرآیند ثبت شرکت را پس از مشاوره‌های رایگان در رابطه با مدارک و شرایط مورد نیاز به کارشناسان ثبتی متخصص و با تجربه بسپارید.

سؤالات متداول

تفاوت شرکت سهامی خاص با سهامی عام چیست؟

شرکت سهامی خاص محدودتر از سهامی عام است و تشریفات قانونی متفاوتی برای تاسیس، اداره و انحلال خود دارد.

تفاوت شرکت سهامی خاص با مسئولیت محدود چیست؟

شرکت سهامی خاص در مواردی مانند حداقل شرکا، حداقل سرمایه، قواعد تاسیس، اداره و انحلال شرکت با شرکت با مسئولیت محدود متفاوت است.

مزایای شرکت سهامی خاص چیست؟

در این شرکت مسئولیت شرکا در قبال اشخاص ثالث محدود است و از لحاظ مدیریت مالی و تجاری و جذب سرمایه نسبت به شرکت‌های دیگر دارای مزیت است.

۴.۸/۵ - (۵ امتیاز)
اشتراک‌گذاری
نظرات
ثبت نام
Notify of
guest

2 Comments
جدیدترین
قدیمی‌ترین بیشترین امتیاز
Inline Feedbacks
مشاهده تمامی نظرات
مهدوی
مهدوی
1 ماه پیش

عرض سلام، این شرکتها نیاز به بازرس دارن؟ اگر بله، شرایطش چیه؟ چه جوری باید بازرس شرکت رو انتخاب کنیم؟ شرکتی که میخوایم تاسیس کنیم خانوادگی و نمیخوایم کسی از بیرون اضافه بشه. بازرس میشه یکی از ما باشه و سوال بعدی اینکه ممکنه یک نفر دوتا سمت به عهده بگیره مثلا هم عضوهیئت مدیره و هم بازرس باشه؟

آوا حقی
آوا حقی
در پاسخ به  مهدوی
1 ماه پیش

با سلام و احترام
برای تاسیس شرکت سهامی خاص حتما باید دو بازرس معرفی کنید که یک نفر به عنوان بازرس اصلی و نفر دوم به عنوان بازرس علی البدل خواهد بود.
از جمله شرایط بازرس این است که نام خانوادگی او با هیچ یک از اعضای هیئت مدیره یکسان نبوده و رابطه سببی یا نسبی با آن‌ها نداشته باشد.
اگر قصد تاسیس شرکت خانوادگی دارین، بهترین نوع شرکت برای شما از نوع مسئولیت محدود است که نیازی به انتخاب بازرس هم در آن نخواهید داشت (البته در صورتی که تعداد اعضای شما کمتر از ۱۲ نفر باشد)
و در مورد سوال آخر، یک نفر نمی‌تواند هم زمان به عنوان بازرس و عضو هیئت مدیره انتخاب شود.

خدمات ثبتی وینداد