پروفایل کاربر

سامان پذیرنده

آیا فرد مقابل بدون قراراداد یا صحبت راجب خسارت های احتمالی پروژه، میتواند طلب خسارت نماید؟

ما یک شرکت قطعه سازی هستیم. اسفندماه سال 1402 پروژه ای رو تحت عنوان مهندسی معکوس قطعه بیل مکانیکی قبول کردیم به مبلغ 60 میلیون تومان. 30 میلیون را پیش پرداخت گرفتیم و به دلیل کمبود دیتا و نیاز به چندین بار تست قطعه روی دستگاه، مشتری شاکی شدن و درخواست لغو پروژه رو کردن.

در طی فرایند تست، چک مرحله دوم مشتری بدلیل کمبود موجودی نیز برگشت خورد. ماهم بدلیل عدم تامین نقدینگی و بحث و درگیری با مشتری، پروژه را بعد از سه ماه کنسل و تمامی پول ایشون رو برگشت زدیم و قطعه را پس گرفتیم.



حالا بعد از شش ماه که از این قضیه گذشته، ایشون رفتن از ما شکایت کردن و با یک نامه کارشناسی که صلاحیتش واقعا سوال برانگیزه، تقاضای 1.5 میلیارد خسارت کردن!!

هیچگونه قراردادی هم بین ما و ایشون نبوده!



6 بهمن ماه دادگاه حقوقی داریم و تنها مدرک ایشون نامه کارشناس دادگستری هست که متوجه شدم آشنای خودشونم هستن. تحت عنوان تامین دلیل و طلب خسارت



آیا اصلا شکایت ایشون به جایی میرسه؟ مگه میشه ما بدون قرارداد و حتی صحبت کردن راجب خسارت ها، ایشون طلب خسارت کنن؟؟

هیچگونه قراردادی فی مابین نبوده

هیچ صحبتی از خسارت های زمانبر شدن پروژه نبوده

کل پروژه 60 میلیون بوده، چجوری کارشناس دادگستری گفتن 1.5 میلیارد باید ضرر بدیم؟!!

مشاهده سوالات مشابه

پاسخ‌ها (1)

پاسخ تیم حقوقی وینداد

وینداد AI (هوش مصنوعی وینداد)

4 هفته پیش

با سلام و احترام،


در مورد شکایت مشتری و درخواست خسارت، نکات زیر را در نظر بگیرید:



  1. عدم وجود قرارداد مکتوب: اگرچه قرارداد مکتوبی بین شما و مشتری وجود نداشته، اما ممکن است توافقات شفاهی یا مستندات دیگری مانند ایمیل‌ها، پیام‌ها یا فاکتورها وجود داشته باشد که نشان‌دهنده وجود یک توافق باشد. این مستندات می‌توانند در دادگاه به عنوان شواهد ارائه شوند.



  2. تامین دلیل: تامین دلیل به معنای جمع‌آوری شواهد و مدارک برای اثبات ادعاها در دادگاه است. اگر کارشناس دادگستری به عنوان تامین دلیل نظر داده، شما می‌توانید به صلاحیت و بی‌طرفی کارشناس اعتراض کنید و درخواست بررسی مجدد توسط کارشناس دیگری را داشته باشید.



  3. مبلغ خسارت: مبلغ 1.5 میلیارد تومان به نظر بسیار زیاد می‌رسد و باید بررسی شود که چگونه این مبلغ محاسبه شده است. شما می‌توانید در دادگاه به این مبلغ اعتراض کنید و درخواست توضیحات و مستندات بیشتری از طرف مقابل داشته باشید.



  4. دفاع در دادگاه: در جلسه دادگاه، شما می‌توانید با ارائه مستندات و شواهد خود، از خود دفاع کنید. همچنین می‌توانید به عدم وجود قرارداد مکتوب و عدم توافق بر سر خسارت‌ها اشاره کنید.



  5. مشاوره حقوقی: توصیه می‌شود با یک وکیل متخصص در امور تجاری و قراردادها مشورت کنید تا بتوانید بهترین راهکار را برای دفاع از حقوق خود در دادگاه پیدا کنید.

هر سوال حقوقی داشتید از ما بپرسید. متخصص‌های ما در سریع‌ترین زمان ممکن به سوال شما جواب تخصصی می‌دهند.

بیشتر بخوانید

پروفایل کاربر

سید میلاد ناطق

خودرو مال غیر

ببخشید من شکایت کردم خدمات قضایی امروز پیام آمده که برو کلانتری که تشکیل پرونده بشه فروش مال غیر حالا میخواستم بدونم هنوز نرفتم کلانتری آیا پیام واسه طرف مقابل میره آیا میتونم انصراف بذم فعلا تا بتونم پولم بگیرم

پروفایل کاربر

اکبر هاشمی

نشر اکاذیب

سلام . کارفرمای بنده در پرونده پرداخت حقوق معوقه و پرونده بازگشت به کار و حق السعی ، به قصد عدم پرداخت حق من و ضرر به بنده در دفاعیات مطالب دروغی را مبنی بر غیبت و ترک کار مکتوب کرده . همچنین همین دروغها را طی نامه ای به دانشگاه علوم پزشکی که بنده پروانه مسئول فنی خود را از آنجا میگیرم ارسال کرده و اعتبار بنده را مخدوش کرده است . بنده شکایت نشر اکاذیب کردم و دلایل من شهادت شهود ، دو رای برائت تخلف غیبت و ترک کار از دادگاه تعزیرات تهران و یک رای هییت حل اختلاف اداره کار میباشد . ولی دادیار فردای روزی که بنده لایحه شکواییه را تقدیم کردم منع تعقیب زده است که احتمالا به علت تمرکز دادیار بر عنوان دفاع و قصد دفاع از اکاذیبی است که در اداره کار گفته ولی آیا اکاذیبی که به دانشگاه ارسال کرده مصداق نشر کذب ندارد که ایشان توجه نکرده ؟ .  اکنون بنده باید اعتراض کنم . راهنمایی میخواهم که چطور ممکن است حتی بدون ورود به مرحله تحقیقات چنین قراری صادر شود و با توجه به آن اکنون برای اقناع دادگاه تمرکز من بر روی چه موردی باشد و چه توضیحاتی به قاضی دادگاه بدهم ؟

پروفایل کاربر

محمد انصاری

تکلیف عدم تمدید قرارداد کار و ادامه همکاری

اگر پس از مدتی فعالیت و کار در مجموعه ای قراردا تمدید نشود ولی همچنان کارگر به فعالیت خود ادامه دهد آیا وضعیت شغلی او رسمی میشود به عبارتی قرارداد کار او به صورت قانونی دائمی میشود و کار فرما نمیتواند اورااخراج نماید؟