انبار گردانی از جمله مهمترین و همچنین طولانیترین عملیاتی است که با اهداف مشخص و مهمی در انبارها و عمدتاً بر مبنای قرارداد انبارگردانی صورت میگیرد. در واقع این شیوه از رایجترین و همچنین دقیقترین روشهای کنترل موجودی انبارها است. با این توضیح اگر میخواهید اطلاعات بیشتری در مورد این روش و قرارداد انبارگردانی که از جمله قرارداد پیمانکاری خدمات است، به دست بیاورید، توصیه میکنیم در این مقاله همراه ما باشید.
قرارداد پیمانکاری خدمات چیست و نمونههای آن کدام است؟
امروزه فعالیتهای بسیاری در بستر و قالب نوع خاصی از پیمانکاری انجام میشودکه ممکن است شامل زندگی روزمده و یا امور کسبوکاری ما باشد که با کمک گرفتن از یک قرارداد حرفهای تعهدات طرفین را سفاف تر بیان میکند. نمونههایی از قرارداد پیمانکاری خدمات را در زیر ببینید:
- قرارداد استخدام عکاس
- قرارداد باربری
- قرارداد نجاری
- قرارداد دکوراسیون داخلی
- قرارداد پیک موتوری
- قرارداد ایاب و ذهاب
- قرارداد نگهبانی
- قرارداد دوخت لباس
- قرارداد خدمات نظافتی
انبارگردانی؛ شیوهای برای بررسی وضعیت انبار
به صورت کلی منظور از انبارگردانی، کنترل فضای فیزیکی انبار و همچنین شمارش دستی موجودی کالاها در بازههای زمانی مشخص است تا عدم مغایرت آن با موجودی ثبت شده در سیستم انبارداری و کاردکس کالا، بررسی شود.
در این راستا بر مبنای استانداردهای حسابداری، بایستی این فرایند به صورتی انجام شود که حداقل یک بار در سال وفق قرارداد انبارگردانی ، انبارگردانی صورت گیرد که البته قابل توجه است که میزان انبارگردانیها بسته به تعداد کالاهای موجود در انبار و میزان اهمیت آن، ممکن است بیشتر باشد.
اگر قصد عملیات انبارگردانی دارید توجه نمایید که میبایست از قبل سندی با عنوان دستورالعمل انبارگردانی تدوین نمایید و س\س مبادرت به تنظیم قرارداد انبارگردانی کنید. این سند در واقع یک آیین نامهای داخلی میباشد که شرکتها بر مبنای نیاز شرکت آن را تدوین نموده و مدیران شرکت موظف به رعایت مفاد این دستورالعمل هستند. بر مبنای این دستورالعمل طرق و نحوهٔ انبارگردانی، زمان، اعضای کمیته و نحوه برخورد با مغایرتها و اصلاحات ذکر میشود.
بنابراین همانطور که بیان شدُ به جهت نیازهای متفاوت شرکتها، دستورالعمل انبارگردانی در شرکتهای مختلف، متفاوت است و همچنین اعضای کمیته و نوع برخورد با مغایرتها در شرکتها یکسان نمیباشد. عموماً انبارگردانی بر مبنای دستورالعمل در پایان سال انجام میگیرد. لیکن امکان دارد که به هر دلیلی از جمله لزوم تهیه و تنظیم صورتهای مالی میان دورهای و یا تغییر متصدی انبار این عملیات در طول سال صورت گیرد.
فرایند انبار گردانی بر مبنای قرارداد انبارگردانی بدین صورت است که، به منظور شمارش موجودیهای انبار، گروهی با عنوان انبارگردانی و با حضور مسئولین ارشد شرکت تشکیل شده و بر مبنای دستورالعمل نسبت به انبارگردانی پایان سال اقدام کنند. در نتیجه بدواً بایستی اعضای کمیته توسط مدیریت عالی شرکت و مسئولان ان انتخاب شوند. همچنین توجه نمایید که عموماً از بین اعضای کمیته شخصی به عنوان سرپرست گروه انتخاب میشود که مسئول در بخش کنترل و نگهداری حساب موجودیها است. همچنین انبارگردانی با استفاده از تگ و لیست شمارش کالا انجام میگیرد.
در این راستا پس از تعیین گروه و سرپرست، عملیات انبارگردانی با حضور سرپرست انبار و وفق مفاد قرارداد انبارگردانی شروع میشود. علت این امر آن است که این شخص بیشتر از هر شخص دیگری از محل قرار گرفتن کالاها اطلاع داشته و این موضوع سبب سرعت بخشیدن به فرایند انبارگردانی میشود. همچنین سرپرست عملیات، گروه کنترل و گروههای شمارش که هر گروه متشکل از یک نفر شمارشگر و یک نفر ثبت کننده در تگهای شمارش است، نیز در عملیات انبارگردانی حضور دارند.
انواع انبارگردانی
به صورت کلی انبارگردانی به سه دسته تقسیم میشود که ممکن است حسب مورد در قرارداد انبارگردانی نسبت به یکی از آنها تراضی صورت گیرد:
- انبارگردانی پایان سال: در این نوع عموماً انبارگردانی یک مرتبه و در پایان سال صورت گرفته و تعداد کالاها، با هدف انتقال موجودی انبار به سال بعد، بررسی میشود.
- انبارگردانی میان دوره: این نوع از انبارگردانی عموماً در پایان نیم سال اول صورت گرفته و مشابه نوع اول، کلیه کالاها شمارش میشود.
- انبارگردانی رندوم: در این نوع، عملیات انبارگردانی مشخصاً دربازه های زمانی کوتاهتر از دو نوع قبل صورت گرفته و با هدف حصول اطمینان از شمار موجودی ثبت شده برای کالاهای انبار انجام میشود. در این مدل صرفاً تعدادی از کالاها به صورت رندم شمارش شده و عدم مغایرت آن با کاردکس موجودی چک میشود.
قرارداد انبارگردانی؛ پیش شرطی برای شروع عملیات انبارگردانی
همانطور که بیان شد علت اصلی برای انجام انبارگردانی توسط شرکتهای بزرگ آن است که ارزشهای مالی موجودیهای کالاها را بررسی نموده و با بکارگیری اطلاعات بدست آمده در فرآیند انبارگردانی، این امکان را دارند که میزان سود و یا ضرر را در عملکرد سالانه خود ارزیابی نموده و با استفاده از این روش نیز متوجه خواهند شد که چطور میشود درآمد خود را خرج چه نوع کالاهایی بکنند و یا در کدام کالا سرمایه گذاری را انجام دهند. بدین منظور اگر قصد انجام عملیات انبارگردانی را دارید، حتماً پیش از اقدام به این امر، قراردادی را تحت عنوان نمونه قرارداد انبارگردانی منعقد نمایید زیرا این عملیات بسیار واجد اهمیت بوده و در صورت اهمال هر یک از طرفین ممکن است اختلافات حقوقی متعددی ایجاد شود.
نمونه قرارداد انبارگردانی
ماده ۱- طرفین قرارداد انبارگردانی
ماده ۲- موضوع قرارداد انبارگردانی
ماده ۳ – شرح خدمات انبارگردانی و مراحل آن
ماده ۴- مبلغ قرارداد و نحوه پرداخت آن
ماده ۵- شرایط قرارداد انبارگردانی
ماده ۶- تعهدات کارفرما
ماده ۷- مدت قرارداد
ماده ۸- یکپارچگی قرارداد انبارگردانی
ماده ۹- تفکیک پذیری
ماده ۱۰- تغییر و اصلاح
ماده ۱۱- فورس ماژور
ماده ۱۲- تغییر نشانی طرفین قرارداد
ماده ۱۳- طرق حل اختلاف
ماده ۱۴- تعداد نسخ / امضای طرفین/ تاریخ
این قرارداد در … ماده، در تاریخ ……… در شهر …… تنظیم و امضا گردید که دارای … نسخه با اعتبار واحد است و با اطلاع کامل از مفاد آن به امضای طرفین میرسد.
امضاء طرف اول امضاء طرف دوم
شما میتوانید با ثبت درخواست تنظیم قرارداد انبارگردانی یک قرارداد اختصاصی و متناسب با شرایطتان را تنظیم نمایید.
سخن آخر
همانطور که ملاحظه نمودید، به لحاظ اینکه اطلاع از اموال و داراییها برای هر شرکت یا موسسهای اهمیت بسزایی دارد، لازم است تا با دقت و اهتمام کامل نسبت به انجام عملیات انبارگردانی و انعقاد قرارداد انبارگردانی اقدام نماید. در این راستا در صورتی که قصد انعقاد قرارداد انبارگردانی را دارید، تیم حقوقی وینداد آمادگی دارد تا شما را جهت تنظیم قراردادی متناسب با نیاز شما یاری نماید.