قراردادهای پیمانکاری به دلیل داشتن ظرفیت وسیعی برای مشارکت و انجام تجارت و آغاز کسبوکار، همواره مورد علاقه بسیاری از افراد جامعه بودهاند. پیمانکاری در موضوعات مختلف ساختمانی و انجام خدمات متنوع، میتواند قرارداد مناسبی محسوب شود. یکی از مواردی که میتواند موضوع قرارداد پیمانکاری خدمات قرار بگیرد، کشاورزی و زراعت است. در این مطلب قصد داریم تا به قرارداد کشاورزی اشاره کنیم و نکات مهم تنظیم آن را بررسی کنیم. با ما همراه باشید.
قرارداد پیمانکاری چیست و چه کاربردی دارد؟
هر کسی که به نوعی با فضای حقوق و یا کسبوکار آشنایی داشته باشد، احتمالا اصطلاح «پیمانکاری» را شنیده است. اما منظور از قرارداد پیمانکاری چیست و چه زمانی مورد استفاده قرار میگیرد؟
قرارداد پیمانکاری به قراردادی گفته میشود که مطابق آن، یک شخص (کارفرما) از شخصی دیگر (پیمانکاری) انجام عملی با مشخصات معین، در مدت زمان معین و با مبلغی مشخص و مورد توافق را خواستار میشود.
شاید به دلیل آنکه عمده بحث پیمانکاری با ساختوساز گره خورده است برخی تصور کنند صرفا قرارداد پیمانکاری در موارد ساختمانی و عمرانی قابلیت استفاده دارد. اما واقعیت این است که از قالب قراردادی پیمانکاری میتوان برای بسیاری از خدمات متنوع نیز استفاده کرد.
از موارد رایج استفاده از قرارداد پیمانکاری میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- قرارداد پیمانکاری تک نفره
- قرارداد ساخت قطعه
- قرارداد خدمات تاسیساتی
- قرارداد تهیه غذا
- قرارداد تامین غذا برای کارکنان
- قرارداد سرویس و نگهداری آسانسور
- قرارداد گردشگری
در این مطلب میخواهیم به نکات حقوقی قرارداد کشاورزی بپردازیم.
چرا انجام امور کشاورزی به قرارداد پیمانکاری نیاز دارد؟
گاهی ممکن است یک شرکت یا یک شخص که دارای زمین یا باغات است، مایل باشد تا به شخصیتی حقیقی یا حقوقی برای اداره زمین کشاورزی خود، توسعه آن، تولید بهتر محصول و سایر امور مرتبط با کشت و زرع، اختیار فعالیت بدهد.
در چنین موقعیتی شخص زمیندار میتواند با استفاده از قرارداد پیمانکاری کشاورزی به شرکت یا شخصی که در زمینه کشاورزی مهارت و تجربه دارد، اعتماد کند. پیمانکاران کشاورزی غالبا دارای نیروی متخصص کافی و همچنین تجهیزات و ماشینآلات پیشرفته برای کشاورزی هستند و میتوانند به طور وسیعی فرایند کشاورزی را توسعه دهند و در واقع سودآوری زیادی برای صاحبان زمین داشته باشند. در این زمینه احتمالا قرارداد خرید و فروش محصولات کشاورزی نیز به دردتان خواهد خورد.
موارد مختلف پر اهمیتی در طی قراردادهای پیمانکاری کشاورزی بایستی مورد توافق طرفین آن قرار بگیرد که در ادامه در قالب نکات تنظیم قرارداد پیمانکاری کشاورزی به آن اشاره میکنیم.
برای تنظیم قرارداد کشاورزی چه نکاتی اهمیت دارد؟
قرارداد پیمانکاری کشاورزی مانند هر قرارداد دیگر پیمانکاری دارای بندهای عمومی و اختصاصی است. بندهای عمومی مانند مشخصات طرفین، مبلغ قرارداد و مدت آن، تعداد نسخههای قرارداد و… نکته خاصی جز پیروی از توافق طرفین ندارند، به همین دلیل در ادامه به بندهایی اشاره میکنیم که حاوی نکات مهمی هستند. اگر در زمینه کشاورزی فعالیت دارید شاید قرارداد پیمانکاری احداث گلخانه نیز برایتان جذاب باشد.
موضوع قرارداد
توجه به موضوع قرارداد اهمیت فراوانی دارد. در قرارداد پیمانکاری کشاورزی، موضوع قرارداد میتواند تولید بیشتر، محصول باکیفیتتر، استفاده از فناوری جدیدتر برا کاشت یا برداشت محصولات، اصلاح بذر و… باشد.
مشخصات محل انجام قرارداد (مزرعه)
محل انجام قرارداد که همان مزرعه یا مزارع مورد نظر است، نیز بایستی با ذکر ابعاد و نشانی دقیق پستی و سایر اطلاعات مورد نیاز مشخص شود.
تعهدات پیمانکار
– داشتن برنامه جامع در خصوص اقدامات مورد نظر کارفرما
– تهیه مواد و تجهیزات لازم با کیفیت (مانند کود شیمیایی، بذر، تراکتور و…)
– استخدام و به کارگیری نیروی انسانی مورد نیاز برای انجام کشاورزی
– تلاش برای جلوگیری از اتلاف منابع مانند آب، خاک و…
– اطلاعرسانیهای لازم به کارفرما در زمانهای مورد نیاز
– عدم داشتن حق انتقال پروژه به پیمانکار دیگر
– برطرف کردن نقایص پروژه در صورت لزوم
و…
تعهدات کارفرما
– نظارت بر حسن اجرای قرارداد کشاورزی و تعیین ضمانتهای حسن انجام کار
– تامین برخی هزینههای کشاورزی مانند آب و برق محل پروژه و…
– فراهم آوردن فضای کارگاهی برای استراحت و…
و…
فورس ماژور
توجه به موضوع فورس ماژور یا قوه قهریه در قرارداد پیمانکاری کشاورزی اهمیت زیادی دارد چرا که ممکن است بر اساس حوادث طبیعی نظیر سیل یا صاعقه و یا هجوم ملخها، زمین کشاورزی آسیب ببیند و محصولات از بین بروند و در نتیجه و تعهدات پیمانکار دچار اشکال شود. به همین خاطر مشخص کردن موارد فورس ماژور در قرارداد پیمانکاری کشاورزی اقدامی درست خواهد بود.
حل و فصل اختلافات
فراموش نکنید که در یک قرارداد پیمانکاری، فارغ از موضوع آن، اختلافات کارفرما و پیمانکار. باید حل شود. اصولا در قراردادهای پیمانکاری، داوری نقش مهمی در حل اختلافات دارد. داور مورد نظر بایستی به حوزه قرارداد که همان موضوعات کشاورزی و زراعت است آگاه باشد تا نتیجه مناسبی از حل اختلافات نصیب طرفین قرارداد شود.
موارد ذکر شده در بالا مهمترین بندهای یک قرارداد پیمانکاری کشاورزی بودند اما نباید فراموش کرد که در اغلب موارد طرفین میتوانند با توافق میان خود، به تعهدات و حقوق گفته اضافه کنند یا از آن کم کنند.
در مورد قرارداد پیمانکاری کشاورزی سوالی دارید؟
در این مطلب سعی شد تا نکات مهم قرارداد پیمانکاری کشاورزی مورد بررسی قرار بگیرد. اصولا قراردادهای پیمانکاری دارای جزئیات فنی زیادی هستند. قرارداد پیمانکاری کشاورزی نیز از این قاعده مستثنی نیست و نیاز به تسلط به موضوعات تخصصی حقوقی و کشاورزی است. به همین خاطر توصیه میشود تا هنگام تنظیم این قرارداد از تخصص کارشناسان حقوقی و متخصصان حوزه کشاورزی هم استفاده کنید.
ما در وینداد با داشتن کارشناسان امور قراردادها و متخصصان قراردادهای پیمانکاری، آماده ارائه مشاوره حقوقی به شما برای تنظیم اختصاصی قرارداد پیمانکاری کشاورزی هستیم.