شاید بشود گفت امروزه بیشتر روابط قراردادی بین برنامهنویس و کارفرما از طریق قرارداد برنامه نویسی یا “قرارداد پیمانکاری برنامهنویسی” تنظیم میشود. به طور کلی از قرارداد پیمانکاری در قانون مدنی صحبت نشده و به همین علت این نوع از قرارداد زیر مجموعه قراردادهای نامعین قرار دارد. در قرارداد برنامه نویسی پیمانکار (برنامهنویس) باید در مدت مشخصشده در قرارداد کلیه خدمات شامل طراحی، تولید، توسعه نرمافزار را در ازای مبلغ مشخصشده در قرارداد انجام داده و بهطور مقطعی به تایید کارفرما برسد.
اگر علاقه داشتید بیشتر در مورد نمونه قرارداد برنامه نویسی نرم افزار یا قرارداد استخدام برنامه نویس بدانید ادامه این مطلب را ببینید.
قرارداد پیمانکاری خدمات چیست و چه نمونههایی دارد؟
پر کاربردترین قراردادها در زندگی روزمره قراردادهای پیمانکاری خدمات هستند، در هر جایی که کار میکنید و یا هر خدمتی که میخواهید بهتر است از قرارداد پیمانکاری خدمات برای آن استفاد کنید، مهمترین نمونه قرارداد پیمانکاری در دسته قرارداد کسب و کار هستند که در زیر میتوانید نمونه هایی از آن را ببینید:
قرارداد طراحی وبسایت، قرارداد پیمانکاری استارتاپ، قرارداد تعمیر کامپیوتر،قرارداد پیمانکاری حسابداری، نمونه قرارداد پیمانکاری شرکت
نکته مهمی که بهتر است بدانید این است که قرارداد برنامه نویسی جزو قراردادهای لازم محسوب میشود. به این معنی که برنامه نویس و کارفرما ملزم هستند که برای اجرای این پروژه با یکدیگر همکاری کنند، با این امکان که بتوانند شروطی برای فسخ قرارداد درنظر گیرند ولی حق فسخ یکجانبه برای هیچیک از طرفین وجود ندارد.
تقریبا تمامی شرایط برای تنظیم قرارداد برنامهنویسی مشابه قراردادهای پیمانکاری دیگر است.
در این مقاله سعی شده بهصورت خلاصه در مورد نمونه قرارداد پیمانکاری برنامهنویسی صحبت شود.
ارکان قرارداد پیمانکاری برنامه نویسی
طرفین قرارداد برنامه نویسی، یک کارفرما است که سفارش تولید، طراحی یا توسعه در مورد سایت، اپلیکیشن، نرمافزار و… و یک پیمانکار که با تجربه و تخصص در این زمینه وظیفه اجرای این سفارش را بهعهده میگیرد.
موضوع قرارداد برنامه نویسی از نوع خدمات یا به عبارت دقیقتر “ارائه خدمات برنامه نویسی” است. این خدمات میتواند طراحی، تولید، و حتی توسعه یک محصول نرمافزاری مثل سایت، اپلیکیشن و… مطابق شرایط مورد توافق طرفین در قرارداد باشد.
مبلغ قرارداد پیمانکاری برنامه نویسی همان حقالزحمه پیمانکار یا به عبارتی هزینه پروژه است. در قرارداد پیمانکاری برنامهنویسی میتوان سه مرحله برای پرداخت حقالزحمه پیمانکار توسط کارفرما درنظر گرفت:
- درصدی از کل مبلغ قرارداد بعنوان پیشپرداخت
- درصدی از مبلغ قرارداد پس از ارائه طرح و تایید کارفرما
- مابقی مبلغ قرارداد پس از ارائه طرح کامل و تایید کلی کارفرما
البته مبلغ قرارداد برنامه نویسی را به این طریق هم میشود تنظیم کرد:
- هزینه طراحی و تولید نرم افزار به تفکیک
- هزینه توسعه و پشتیبانی آن تا تاریخ مقرر در ماده مدت اجرای قرارداد
یکی از شرایطی که در تنظیم قرارداد پیمانکاری برنامهنویسی مورد توجه است خدمات پشتیبانی نرمافزاری توسط پیمانکار است. معمولا به مدت معینی از زمان راهاندازی، خدمات پشتیبانی از نرمافزار به شکل الزامی درنظر گرفته میشود. پس از اتمام مدت پشتیبانی الزامی اگر نیاز به خدمات پشتیبانی از طرف کارفرما درخواست شد معمولا در توافقی جداگانه خدمات پشتیبانی تمدید میشود.
زمان پرداخت مبلغ قرارداد یا زمان تحویل پروژه یکی از مهمترین مسائلیست که باید در قرارداد به آن پرداخته شود. اگر در اواسط کار به هر دلیلی همکاری طرفین ادامه پیدا نکرد به میزان فعالیتهای انجام گرفته پیمانکار مستحق دریافت حقالزحمه میباشد.
تعهدات در قرارداد برنامه نویسی به چه صورت است؟
از جمله تعهدات پیمانکار در قرارداد برنامه نویسی میتوان این موارد را ذکر کرد:
- تعهد به درک صحیح از هدف و موضوع پروژه طبق درخواست کارفرما
- تعهد به دارابودن علم و ابزار موردنیاز برای اجرای پروژه طبق شرایط درخواستی کارفرما و البته ذکرشده در قرارداد
- تعهد به رعایت زمانهای مقررشده در قرارداد برای اجرای مراحل و تحویل برنامه
- تعهد به رعایت اصل محرمانگی اطلاعات دراختیارداده شده توسط کارفرما به برنامهنویس
- تعهد به اجرای خدمات پشتیبانی در دوره پیشبینیشده برای اجرای این خدمات
از تعهدات کارفرما در قرارداد پیمانکاری برنامهنویسی میتوان گفت:
- تعهد به ارائه کلیه اطلاعات و اسناد موردنیاز برای اجرای پروژه به پیمانکار
- تعهد به پرداخت مبلغ قرارداد در زمانهای مقرر شده در قرارداد
- تعهد به فراهم کردن شرایط مطلوب برای راهاندازی برنامه
- تعهد به رعایت حقوق مالکیت فکری برنامه تولیدشده توسط برنامهنویس (پیمانکار)
موارد فسخ قرارداد برنامهنویسی به این صورت است که:
- عدم رعایت زمان مقررشده برای تحویل پروژه (نقض تعهدات زمانی)
- اجرا موضوع پروژه توسط پیمانکار دیگر بدون توافق کارفرما
- نقض اصل محرمانگی توسط پیمانکار
اختلافات ناشی از قرارداد نسبت به مراحل و موضوع قرارداد ابتدا ازطریق مذاکره و سازش حلوفصل میشود و سپس درصورتیکه اختلاف ادامه پیدا کند به مراجع قضایی و داوری رجوع میشود.
شرایط ویژه و خارج از اراده ی یکی از طرفین یا بهاصطلاح قوه قاهره یا فورس ماژور که ادامه همکاری در جهت اجرای موضوع قرارداد را غیرممکن سازد سبب میشود تا هر یک از طرفین بتواند با رعایت اصل محرمانگی از ادامه همکاری انصراف دهد.
معمولا قرارداد برنامهنویسی در ۲ نسخه برای کارفرما و پیمانکار تنظیم میشود.
جمع بندی قرارداد برنامه نویسی
اول بحث جذاب مالکیت معنوی و البته مادی محصول نرمافزاری که باید در قرارداد پیمانکاری برنامهنویسی حتما به آن اشاره کرد. ماده ۶ قانون حمایت از حقوق پدیدآورندگان نرمافزارهای رایانه ای دراینخصوص بیان میکند: اگر هدف از انعقاد قرارداد پدیدآوردن نرمافزار موردنظر بوده حقوق مادی، حق تغییر و توسعه مربوط به آن متعلق به کارفرماست مگراینکه طرفین بهگونهای دیگر توافق کرده باشند.
پس اصل براین است که اگر نرمافزار یا برنامهی تولیدشده به سفارش کارفرما باشد حقوق مادی مربوط به آن محصول متعلق به کارفرماست. ولی طرفین اختیار تراضی و موافقت خلاف این اصل را دارند. درهرحال این قانون درمورد حقوق مادی این نوع از محصولات این قاعده را برقرار کرده است. پس حقوق معنوی ناشی از تولید نرمافزار همیشه متعلق به پدیدآورنده آن است.
دوم اینکه تقاضای واردکردن یک ویژگی جدید به برنامه یا توسعهی آن از طرف کارفرما حتی در طول مدت خدمات پشتیبانی چون شرایط جدیدی را وارد قرارداد میکند که در آن پیشبینینشده است، باید در قراردادی جدید بین طرفین به امضا برسد.
و در آخر اینکه پیشنهاد میشود حتما تمامی شرایط و تکنولوژیها، روشها، استانداردهای موردنظر طرفین، جزئیات کاری بهصورت پیوست به قرارداد آورده شود. این کار از بروز اختلاف در آینده پیشگیری و درصورت وقوع اختلاف به حل آن کمک زیادی میکند.
تنظیم قرارداد برنامه نویسی خود را به وینداد بسپارید
پس میتوان شرایط این قرارداد را تا جاییکه مخالف با قانون نباشد (ماده ۱۰ قانون مدنی) در اختیار کارفرما و پیمانکار قرار داد. (بهعنوان مثال کارفرما و پیمانکار میتوانند با توافق یکدیگر مبلغ حقالزحمه، مدت قرارداد، مراحل انجام کار، نحوه پرداخت حقالزحمه، شروط و تعهدات، ضمانتهای اجرا را با شروط موردنظر خود تنظیم کنند.)
شما هر نوع کسب و کاری داشته باشید احتمالا بارها با تنظیم قرارداد و امضای آن روبه رو خواهید شد و از آن جایی که شرایط موجود در قرارداد نحوه همکاری طرفین را مشخص میکند، کوچکترین خطا ممکن است هزینههای گزافی برای شما داشته باشد.
ما در وینداد با در اختیار داشتن تیم حقوقی متخصص به شما کمک میکنیم نه تنها قراردادهای خود را اصولی و قانونی بنویسید بلکه تمام مسائل حقوقی کسب و کار خود را نیز تحت پشتیبانی این تیم حقوقی قرار دهید پس سری به صفحه تنظیم قرارداد و یا بانک قرارداد وینداد بزنید.
سوالات متداول
قرارداد برنامهنویسی به چه دلایلی فسخ میشود؟
عدم رعایت زمان مقررشده برای تحویل پروژه، اجرای موضوع پروژه توسط پیمانکار دیگر بدون توافق برنامهنویس، نقض اصل محرمانگی توسط پیمانکار
مبلغ قرارداد برنامهنویسی چگونه در نظر گرفته میشود؟
در قرارداد برنامهنویسی میتوان سه مرحله برای پرداخت حقالزحمه پیمانکار توسط کارفرما درنظر گرفت