وزیران عضو کمیسیون امور اجتماعی و دولت الکترونیک در جلسه مورخ ۳/۳/۱۳۸۸ بنا به پیشنهاد شماره ۱۳۸۱۱/ص/۸۷ مورخ ۱۲/۸/۱۳۸۷ وزارت رفاه و تأمین اجتماعی و به استناد تبصره (۵) الحاقی به ماده (۴) قانون تأمین اجتماعی، موضوع ماده (۳) قانون اصلاح قانون تأمین اجتماعی و برخی قوانین مربوط به منظور تشویق کارفرمایان به تأدیه دیون معوقه سنواتی بابت حق بیمه وبیمه بیکاری کارکنان ـ مصوب۱۳۸۷ـ و با رعایت تصویبنامه شماره ۱۶۴۰۸۲/ت۳۷۳هـ مورخ ۱۰/۱۰/۱۳۸۶ آییننامه اجرایی تبصره یادشده را به شرح زیر تصویب نمودند:
آییننامه اجرایی تبصره (۵) الحاقی به ماده (۴) قانون تأمین اجتماعی ـ مصوب۱۳۸۷
ماده۱
در این آییننامه اصطلاحات زیر در معانی مشروح مربوط به کار میروند:
الف ـ قانون: قانون تأمین اجتماعی ـ مصوب۱۳۵۴ـ و اصلاحات بعدی آن.
ب ـ سازمان: سازمان تأمین اجتماعی.
پ ـ کارگاه: کارگاههای موضوع بند (۳) ماده (۲) قانون که دارای مجوز فعالیت از مراجع ذیصلاح میباشند.
ت ـ بیمهشده: اشخاص حقیقی و مدیران اشخاص حقوقی غیردولتی که حقوق دریافت نمینمایند.
ماده۲
نرخ حق بیمه مطابق ماده (۲۸) قانون میباشد.
ماده۳
مبنای کسر حق بیمه ماهانه بیمهشده، بین حداقل و حداکثر دستمزد قانونی زمان پرداخت خواهدبود و از ابتدای هر سال به میزان درصدی که طبق مقررات مصوب شورای عالی کار به سطوح دستمزد شاغلان اضافه میگردد، افزایش مییابد. در هر حال، مبنای پرداخت حق بیمه نباید از حداقل دستمزد کمتر و از حداکثر دستمزد مبنای کسر حق بیمه بیشتر باشد.
تبصره۱ـ مبنای پرداخت حق بیمه ماهانه بیمهشده برای کسانی که بیش از ده سال سابقه پرداخت حق بیمه دارند عبارت از میانگین مبنای حق بیمه پرداختی در آخرین دوازده ماه قبل از تاریخ ثبت تقاضا است مشروط بر اینکه مبلغ مذکور کمتر از حداقل دستمزد مبنای پرداخت حق بیمه زمان پرداخت نباشد.
تبصره۲ـ مبنای پرداخت حق بیمه ماهانه بیمهشدهای که کمتر از ده سال سابقه پرداخت حق بیمه دارد به انتخاب متقاضی بین حداقل و حداکثر دستمزد مبنای کسر حق بیمه خواهدبود.
تبصره۳ـ دستمزد ماهیانه مبنای کسر حق بیمه بیمهشده در کارگاههای دارای دستمزد مقطوع موضوع ماده (۳۵) قانون از بیشترین دستمزد مقطوع کارگاه کمتر نخواهدبود.
ماده۴
نحوه احتساب سوابق معوقه بیمهشده به شرح زیر تعیین میشود:
الف ـ کارفرمایان حقیقی و حقوقی غیردولتی که تا تاریخ تصویب این آییننامه از طریق کارگاههای خود براساس ماده (۲۸) قانون اقدام به ارسال لیست و پرداخت حق بیمه نموده و یا طبق قانون معافیت از پرداخت سهم بیمه کارفرمایانی که حداکثر پنج نفر کارگر دارند ـ مصوب ۱۳۶۱ـ نسبت به ارسال لیست و پرداخت حق بیمه خود به همراه حق بیمه کارکنان شاغل در کارگاه اقدام نمودهاند، سوابق آنها به استناد لیستهای ارسالی و حق بیمههای پرداختی جزو سوابق بیمهای کارفرما محسوب میشود.
تبصره ـ معادل سابقه پرداخت حق بیمه تا این تاریخ به حداکثر شرط سنی بیمهشده اضافه میگردد.
ب ـ بیمهشدهای که قبل از تاریخ تصویب این آییننامه به استناد قانون اصلاح بند « ب» و تبصره (۳) ماده (۴) قانون تأمین اجتماعی ـ مصوب۱۳۶۵ـ نسبت به عقد قرارداد و بیمهپردازی خود اقدام نموده است، میتواند با پرداخت حق بیمه موضوع ماده (۲) این آییننامه (سهم بیمهشده و کارفرما) با ارسال لیست نسبت به ادامه بیمهپردازی خود اقدام نماید.
ج ـ کارفرمایانی که نسبت به بیمه نمودن خود اقدامی نکردهاند، با داشتن حداکثر پنجاه و پنج سال سن و رعایت ماده (۹۰) قانون میتوانند با پرداخت ۲۷% حق بیمه موضوع ماده (۳) این آییننامه و ارسال لیست مشمول احکام مقرر در این آییننامه قرار گرفته و از مزایای قانونی آن برخوردار شوند و سوابق قبلی بیمهشده به شرط سنی موضوع این بند اضافه میشود.
د ـ کارفرمایانی که تا تاریخ ابلاغ این آییننامه اقدام به بیمه نمودن خود نزد سازمان نکردهاند، میتوانند بعد از ابلاغ این آییننامه پس از انعقاد قرارداد، مدارک و مستندات خود را جهت پذیرش سوابق گذشته به سازمان ارائه تا پس از احراز اشتغال توسط سازمان با پرداخت حق بیمه براساس دستمزد مبنای انعقاد قرارداد، سوابق معوقه به حساب آنها منظور گردد.
تبصره۱ـ حق بیمه متعلقه در صورت تقاضای کارفرما و موافقت سازمان مطابق ماده (۴۶) قانون حداکثر در سی و شش قسط قابل تقسیط است.
تبصره۲ـ حقبیمههای معوقهای که در اجرای این آییننامه پرداختمیشود، به نسبت سالهای خدمت مربوط صرفاً در محاسبه میزان مستمری بازنشستگی، ازکارافتادگی کلی و فوت ملاک عمل قرار میگیرد.
هـ ـ احتساب سوابق آینده بیمهشده صرفاً برای ایامی خواهدبود که کارفرما نام خود را در لیست ارسالی درج و حق بیمه متعلقه را نیز پرداخت نماید.
ماده۵
بیمهشده با ارسال لیست و پرداخت حق بیمه از حمایتهای بازنشستگی، ازکارافتادگی کلی، فوت و خدمات درمانی برخوردار میشود.
ماده۶
بیمهشدگانی که طبق گواهی پزشک معتمد سازمان قبل از درخواست بیمه موضوع این آییننامه به دلیل نقص عضو از کارافتاده تشخیص داده میشوند، نمیتوانند از حمایت مربوط به کارافتادگی بهرهمند شوند، مگر در مواردی که به دلیل حادثه یا بیماری دیگری ازکارافتاده گردند.
معاون اول رئیس جمهور ـ محمدرضا رحیمی