آئین نامه نحوه ارائه تسهیلات به شرکتهای تعاونی کارگری موضوع ماده ۱۵۳ قانون کار جمهوری اسلامی ایران
ماده ۱
در اجرای ماده ۱۵۳ قانون کار کلیه کارفرمایان کارگاهها و مؤسسات تولیدی، صنعتی، خدماتی و کشاورزی مکلفند تسهیلات و کمکهای مندرج در این آئیننامه را در اختیار شرکتهای تعاونی کارگری مربوط قرار دهند.
ماده ۲
میزان کمکها و تسهیلات مورد نیاز شرکتهای تعاونی مصرف، مسکن و اعتبار هر گاه تحت نظر هیئتی مرکب از نماینده اداه کل کار و امور اجتماعی استان، نماینده کارفرما و نماینده شورای اسلامی کار بر اساس ضوابط زیر برآورد و مشخص می گردد: الف : تعداد اعضای شرکت تعاونی. ب ـ میزان سودآوری کارگاه. ج ـ توان و بنیه مالی کارگاه. د ـ عرف و روال گذشته کارگاه در کمک به شرکتهای تعاونی کارگری مربوط. ه ـ میزان سرمایه شرکت تعاونی. و ـ میزان فعالیت شرکت تعاونی در ارتباط با گردش سرمایه آن. ز ـ پراکندگی شعبات و حوزه عمل تعاونی. تبصره ـ در صورت عدم تشکیل شورای اسلامی کار نماینده انجمن صنفی کارگری و یا نماینده کارگران در هیئت مذکور عضویت خواهد داشت.
ماده ۳
کارفرما مکلف است با رعایت قوانین و مقررات جاری، مطالبات شرکت تعاونی از اعضاء را حسب درخواست کتبی، از حقوق آنان کسر و به حساب مربوط واریز نماید.
ماده ۴
کارفرمایان موظفند جهت حضور اعضای هیئت مدیره و بازرسان شرکت تعاونی در جلسات مربوطه و همچنین شرکت آنان در برگزاری مجامع عمومی اتحادیه های امکان و اسک ان، با اعلام رسمی مسئولین ذیربط، فرصت و تسهیلات لازم را در اختیار آنان قرار دهند.
ماده ۵
کارفرمایان مکلفند به منظور شرکت اعضای هیئت مدیره، بازرسان و مدیران عامل شرکتهای تعاونی در دوره های آموزشی که توسط وزارت کار و امور اجتماعی اعلام می گردد، فرصت و تسهیلات لازم را برای آنان فراهم نمایند.
ماده ۶
کلیه کارکنانی که از طرف کارفرما به شرکت تعاونی کارگری مأمور معرفی می شوند همزمان و معادل کارکنان هر ردیف خود در کارگاه مربوط از ترفیعات و امتیازات قانونی و شغلی برخوردار خواهند شد.
ماده ۷
شرکتهای تعاونی مصرف، مسکن و اعتبار کارگری مکلفند همه ساله پس از پایان سال مالی میزان کمکهای کارفرما و مشکلات خود را به وزارت کار و امور اجتماعی گزارش نمایند.
ماده ۸
کارفرمایان کارگاهها و صنوفی که کارگرانشان نسبت به تشکیل شرکت تعاونی مصرف، مسکن و اعتبار مشترک اقدام نموده یا می نمایند مشمول مقررات این آئیننامه خواهند بود. تبصره ـ میزان کمکها و تسهیلات مورد نیاز در این قبیل تعاونیها نیز تحت نظر هیئتی مرکب از نمایندگان کارفرمایان ـ رئیس هیئت مدیره تعاونی و نماینده اداره کل کار و امور اجتماعی استان برآورد و تعیین می گردد.
ماده ۹
با متخلفین از اجرای مقررات این آئین نامه برابر ماده ۱۷۳ قانون کار رفتار خواهد شد.
این آئین نامه در ۹ ماده و ۲ تبصره بنا به پیشنهاد شورای عالی کار در تاریخ ۱۳/۷/۷۰ به تصویب وزیر کار و امور اجتماعی رسید.